Naučnici klonirali izmrlu vrstu američkog tvora: Feretka Vilja "oživela"

Imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta

  • 2
Lasica Foto: Pixabay

Naučnici u SAD uspešno su klonirali životinju koja je uginula pre 30 godina, američkog tvora, crnonogu feretku iz porodica lasica.

Životinja rođena 10. decembra, klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine, a naučnici su tek sad objavili da je taj proces bio uspešan, prenosi AP.

Surogat majka klonirane životinje, koja je dobila ime Elizabet En, bila je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

Klonirana životinja identična je genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a njeni ostaci, nakon što je uginula 1988. godine, zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije. Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.

Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u „zamrznuti zoo vrt“ u San Dijego zoo global, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta iz celog sveta. Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno sa naporima za očuvanje vrsta, rekao je vodeći naučnik biotehnološke organizacije koja je obavila kloniranje „Rivajv end ristor" Ben Novak.

- Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti -  rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

„Rivajv end ristor“ navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

Video: Da li smrde isto koliko su slatki: Biciklista se smrzao od straha ili slatkoće porodice Pepe Le Tvora?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA