• 3

Krater na Marsu nosi ime Tivat: "Na njemu su primećeni mogući tragovi kretanja vode"

Iz Službe predsednika Opštine Tivat su kazali da se krater Tivat nalazi na 45,9° južne geografske širine i 9,5° istočne geografske dužine

  • 3
Mars, Rover, NASA

Foto: Tanjug/AP

Krater na Marsu prečnika 3,6 kilometara, već deceniju nosi ime Tivat, a poseban je kuriozitet da su upravo na ovom krateru primećene određene sezonske tamne pruge za koje naučnici sumnjanju da su mogući tragovi kretanja vode, saopšteno je danas iz Službe predsednika Opštine Tivat, prenose Vijesti.

- Činjenica da na Marsu postoji pojava/krater koja nosi ime Tivat, posebno je zanimljiva sa aspekta promocije opštine Tivat. Po podacima dostupnim na interentu, ime kratera je odobreno 2011. godine od strane Međunarodne astronomske unije (eng. International Astronomical Union - IAU), a pominje se i u izveštajima Američke svemirske agencije (NASA) iz 2017. godine. IAU, između ostalog odgovorna je i za imenovanje nebeskih tela i pojava, pa tako krateri na Marsu nose imena naučnika, pisaca ali i toponima manjih gradova sveta - navodi se u saopštenju.

Iz Službe predsednika Opštine Tivat su kazali da se krater Tivat nalazi na 45,9° južne geografske širine i 9,5° istočne geografske dužine.

- Ovih je dana NASA uspešno spustila rover „Istrajnost“ na površinu Marsa, a njegov je zadatak nastavak istraživanje postojanja vode, odnosno života na ovoj "crvenoj planeti" - zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    Biće kao i ono "hodali po mjesecu" jesu, jesu,al' kad. Kad' je na vrbi rodilo grožđze??? pa nikad niti će..... Toliko o lažljivim amerima.

  • Vuk

    Šta mislite koliko je koštalo opremanje studija za snimanje?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima