≫ 

Sedam kamera snimalo je sletanje rovera na Mars: Pogledajte iz prvog reda

NASA je prethodno objavila spektakularnu fotografiju sletanja rovera na Crvenu planetu

  • 24

NASA je objavila video snimak sletanja rovera Perseverans na Mars. Čak sedam kamera snimalo je spuštanje.

Video sa rovera Persi, kako ga od milja zovu u kontrolnoj sobi, počeo je 230 sekundi pošto je rover ušao u atmosferu Marsa, oko 11 kilometara pre sletanja aktivirao se padobran, i završava se kada rover dotiče površinu. NASA je ovaj video nazvala "Kako sleteti na Mars".

Audio sa Marsa

Mikrofon rovera je na kratko uhvatio i zvukove sa Marsa pa se na nekoliko sekundi čuje "povetarac" sa Marsa, ali i zvuke rovera koji odmah počinje da radi. Kako se navodi, mikrofon nije zabeležio nikakve "korisne podatke" samog spuštanja, ali je, makar, preživeo proces.

NASA je prethodno objavila spektakularnu fotografiju sletanja rovera na Mars, koji je posle sedmomesečnog leta na "crvenu planetu" stigao u četvrtak uveče.

Prva fotografija koju je NASA objavila odnosi se na sletanje rovera na površinu Marsa i prikazuje rover kako se približava površini Marsa. Kamera je zabeležila perspektivu, nešto što u prethodnim misijama nije bilo moguće, prenosi CNN.

Na snimku se vidi prašina koja se uzdiže sa površine Marsa zbog rada motora rovera, kada je bio na samo 6,5 metara iznad površine.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA