15 razloga zbog kojih "pada u vodu" izjava princa Vilijama da kraljevska porodica "nije rasistička"

Princ Vilijam novinarima je juče rekao da njegova porodica "nije rasistička", ali činjenice mu, kako pišu britanski mediji, protivreče

  • 7
Meghan Markle, Megan Markl Foto: Tanjug/AP

Glavna vest u britanskim medijima već danima je intervju princa Harija i Megan Markl kod Opre Vinfri

Njihove tvrdnje da je bilo članova kraljevske porodice koji su tokom Meganine trudnoće pitali da li će Arči biti tamnoput uzburkale su svetsku javnost, a u Bakingemskoj palati je situacija danima veoma napeta.

Princ Vilijam je juče medijima, koji su ga uhvatili dok je sa suprugom obilazio jednu školu, demantovao tvrdnje svog brata i snajePrinc čak nije želeo ni da zastane pred novinarima već je u hodu na pitanje samo odgovorio: "Mi nimalo nismo rasistička porodica".

On je ujedno i jedini član kraljevske porodice koji se javno oglasio ovim povodom, a mediji već više od 24 sata analiziraju njegovu izjavu i spekulišu koji sledeći korak bi Palata mogla da preduzme.

Neki mediji pokušavaju i da opovrgnu izjavu Vilijama, pa je tako britanski Miror u 15 tačaka analizirao zašto kraljevska porodica "jeste rasistička".

U opširnom tekstu, Miror je izneo niz tvrdnji koje, prema njihovim rečima, obaraju izjavu princa Vilijama:

1. Jedan od članova Vilijamove uže porodice više puta upitao je koju boju kože će imati njegov nećak, i to dok je razgovarao o bezbednosnim pitanjima.

2. Princ Vilijam je ranije odlazio na žurke maskiran u gorilu, premda se nije moglo jasno identifikovati da je to baš on, zbog maske koju je nosio, ali su slike Harija na istoj zabavi izazvale skandal, jer je bio odeven kao nacista.

3. Harijev ujak Endrju je na jednoj večeri za saudijsku kraljevsku porodicu imao neverovatne rasističke ispade o Arapima, a to je uključivalo i određene komentare o kamilama.

4. Isti taj ujak imao je neprihvatljive ispade pred jednim od savetnika Dejvida Kamerona, poreklom iz Šri Lanke.

5. U doba kada je ujak njegove bake rekao da Adolf Hitler "nije loš momak", naučio je i tri princeze da izvode nacistički pozdrav.

6. Taj isti ujak je posetio nacističku Nemačku, ignorišući savet vlade da tamo ne ide, a popio je i čak sa Hitlerom i održao govor u kome je rekao da je "ono što je video čudo"

7, 8. i 9. Kraljičina majka rekla je jednom novinaru kako ima određene rezerve prema Jevrejima. Takođe, ona je jednom prilikom rekla da Afrikanci prosto ne znaju kako da vladaju u svojim državama i da je šteta što ih Britanci još ne "čuvaju"

10. Princeza Mišel od Kenta nosila je skupoceni nakit na kom je prikazan afrički rob, koji je čuvan kao kućni ljubimac

11. Ista princeza je tamnoputim Njujorčanima rekla da "idu natrag u kolonije" i dve crne ovce na svojoj farmi nazvala je Venus i Serena.

12. U vreme kada se kraljica Viktorija sprijateljila s jednim indijskim muslimanom, njen sin Edvard VII odmah po njenoj smrti ga je otpustio, deportovao i naredio da se svaki zapis o njihovom odnosu uništi

13. U vreme kada je kraljevska porodica osnovala Kraljevsku afričku kompaniju, učestvovala je u transatlantskoj trgovini robljem

14. Moćni trgovac robljem Džordž Smit je, kada se izuzetno obogatio, svoju unuku udao za grofa od Stratmora. Njena unuka Elizabeta Bous-Lajon udala se za princa, postala kraljica i veći deo svog imanja po smrti ostavila kraljevskoj porodici

15. Ona je ostavila i određen deo bogatstva prinčevima Vilijamu i Hariju, koji su, tako, srećno živeli od novca stečenog trgovinom robljem

Video: Princ Čarls prvi put viđen u javnosti nakon što su princ Hari i Megan Markl digli buru u javnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA