600 godina star most u Peruu, koji su sagradile Inke, srušio se u reku: Pao zbog korone?

Most od kanapa, širok 1,2 i dug 28 metara, deo je čuvenog putnog sistema Inka, mreže brojnih puteva nastalih pre nekoliko stotina godina, koji povezuju teritorije u današnjoj Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Boliviji, Čileu i Argentini

  • 0
Stari most od kanapa Foto: Shutterstock

Drevni viseći most u Peruu koji su sagradile Inke pre 600 godina srušio se u reku, izvestio je u sredu peruanski radio RPP, citirajući izvore iz regionalnog Direktorata za kulturu Kuska, piše Sputnik.

Navodno, do rušenja mosta je možda došlo zbog odlaganja popravki odloženih zbog korona virusa.

Po tradiciji, hiljade meštana okupi se svake godine u drugoj nedelji juna da bi popravili most. Trodnevnu ceremoniju prepoznale su peruanska vlada i UNESKO kao događaj koji pripada kulturnom nasleđu.

Stručnjaci su poslati na lice mesta da bi pronašli moguća rešenja.

Most od kanapa, širok 1,2 i dug 28 metara, deo je čuvenog putnog sistema Inka, mreže brojnih puteva nastalih pre nekoliko stotina godina, koji povezuju teritorije u današnjoj Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu, Boliviji, Čileu i Argentini. Ta mreža puteva smatra se najobuhvatnijim i najnaprednijim sistemom transporta u prekolumbovskoj Južnoj Americi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA