U dvorištu univerziteta postavljen spomenik Grete Tunberg vredan 28.000 evra, studenti negoduju

Spomenik je otkriven na univerzitetu Vinčester (jug Engleske) koje se "ponosi" što na taj način odaje počast osamnaestogodišnjoj aktivistkinji za planetu

  • 4
Greta Tunberg spomenik kip Velika Britanija Foto: Tanjug/AP

Otkrivanje spomenika Greti Tunberg u utorak na jednom britanskom univerzitetu podstaklo je polemiku jer studenti i sindikat zaposlenih smatraju da je novac mogao bolje da se upotrebi u godini pandemije.

Bronzani kip nazvan "Make a difference", izliven u stvarnoj veličini, izradila je umetnica Kristin Čarlsvort, a otkriven je na univerzitetu Vinčester (jug Engleske) koje se "ponosi" što na taj način odaje počast osamnaestogodišnjoj aktivistkinji za planetu.

- Univerzitet priznaje da je Greta Tunberg po mišljenju mnogih malo "kontroverzna" i prihvata "razumnu raspravu i kritičke razgovore" - rekla je zamenica rektora Džoj Karter.

Sindikat studenata smatra da je 24.000 funti (28.000 evra) moglo da se potroši za pomoć studentima.

- Mi smo u godini kovida, mnogi studenti nemaju pristup kampusu, mnogi pokušavaju da prate studije onlajn i zbilja im treba podrška - rekla je za BBC Megan Bol, predsednica sindikata studenata.

Sindikat zaposlenih na univerzitetu osudio je "ispraznost" takvog projekta jer smatra da je novac mogao da se potroši da se očuvaju radna mesta te izbegne rezanje troškova.

Karter je, međutim, objasnila da se novac s jedne stavke ne može trošiti na druge i da su skulpturu finansirali fondovi.

Inauguracija spomenika poklopila se s otvaranjem nove zgrade univerziteta, "jedne od najzelenijih" u gradu, u kojoj se koriste voda od padavina i solarni paneli.

Spomenik je "simbol našeg angažmana u borbi za očuvanje životne sredine" i borbu protiv klimatskih promena uoči COP 26, konferencije za klimu koja treba da se u novembru održa u Glazgovu, navodi univerzitet.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Relja

    31. mart 2021 | 14:12

    Budi Bog s nama.

  • sanja

    31. mart 2021 | 19:07

    Taj spomenik je prst u oko svakom studentu tog Univerziteta jer je njegova poruka da dzaba uče i bave se naukom jer će uvek aktivisti koji propagiraju agende napisane na vrhu imati više zasluga, to je ujedno i podsetnik za sve da će biti nagrađeni ako budu poslušni kao mala Greta.

  • hogar

    31. mart 2021 | 19:01

    ona je rekla Kinezima da ne seku vise drvece da bi pravili stapice.... Kinezi joj odgovorili da bolje nauci biologiju jer se stapici prave od bam usa a on spada u trave.... lupa mala i ovi i dalje joj cestitaju samo neznam zasta.... gluposti koliko hoces

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA