≫ 

Istorijski let na Marsu: Ovakvo nešto još nikada nije izvedeno

Mali helikopter nazvan Indženuiti, koji je stigao na Mars sklopljen u postolju rovera Perseverans, trebalo bi da poleti 11. aprila, saopštila je Američka svemirska agencija

  • 9
NASA rover Perseverance Mars Foto: Tanjug/AP

Mali helikopter nazvan Indženuiti, koji je stigao na Mars sklopljen u postolju rovera Perseverans, trebalo bi da poleti 11. aprila, saopštila je NASA.

- #MarsHelikopter priprema se da napravi nešto što još nikada nije izvedeno: kontrolisani let na drugoj planeti - objavila je NASA na Tviteru.

Fotografije koje snimi helikopter i drugi podaci stići će na zemlju sledećeg dana, 12. aprila, dodala je NASA.

Maleni helikopter, težak 1,8 kilograma, već je poslao svoj prvi izveštaj kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, nakon sletanja Perseveransa, navodi Hina.

Indženuiti bi trebalo da poleti s platforme dimenzija 10 sa 10 metara. Tokom leta trebalo bi da dostigne visinu od oko tri metra, da ostane na jednom mestu tridesetak sekundi, okrene se i vrati na tlo.

Helikopter se napaja litijumkskim baterijama i mogao bi da pokuša još nekoliko letova t0kom otprilike mesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu: temperaturi od minus 90 stepeni Celzijusa, niskoj gravitaciji i tankoj atmosferi.

Komadić istorije nalazi se u Indženuitiju: mala količina materijala koji je prekrivao jedno od krila letelice braće Rajt koji je preleteo Severnu Karolinu u decembru 1903. godine. Bio je to prvi kontrolisani let na Zemlji.

Rover Perseverans, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam meseci.

Glavni cilj dvogodišnje misije Perseveransa je potraga za mikrobiološkim životom kog je na Marsu moglo biti pre tri milijarde godina, otprilike u vreme kad je nastajao život na Zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Драган

    3. april 2021 | 07:41

    Копродукција НАСА и Холивуда, нешто боље одрађена од оне из 1969, са оном конзервом.

  • M.K.

    3. april 2021 | 14:54

    Izum Nikole Tesle ❤️ on je prvi put tokom elektromagnetskom experimenta primao signale sa Marsa 💫💫💫✨🔭🌎✨✨

  • Mile

    3. april 2021 | 06:58

    Koja je razlika MARS-MESEC? Zar nije MESEC bliži?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA