Pronađen izgubljeni "Zlatni grad" u Egiptu: Najveće otkriće još od Tutankamonove grobnice

Arheolozi su otkrili dobro očuvan grad koji je imao netaknute zidove, pekaru sa pećnicama i sobe sa alatom koji se koristio u svakodnevnom životu

  • 4
Luksor Egipat, grad star 3000 godina, arheološko nalazište Foto: Profimedia/Xinhua/Xinhua News

Egipatske vlasti objavile su da je otkriven drevni "Zlatnog grada", a arheolozi širom sveta ovo otkriće nazivaju najvažnijim pronalaskom još od Tutankamonove grobnice

Zahi Havas, stručnjak za egipatsku arheologiju rekao je da je davno izgubljeni "Zlatni grad" otkriven u južnoj provinciji Luksor.

- Egipatska misija pod vođstvom dr Zahi Havas-a pronašla je grad koji je bio izgubljen pod peskom. Star je više od 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a verovatno su ga koristili faraoni Tutankamon i Ai - navodi se u saopštenju arheološkog tima.

Arheolozi su otkrili dobro očuvan grad koji je imao netaknute zidove, pekaru sa pećnicama i sobe sa alatom koji se koristio u svakodnevnom životu. Pronađen je i nakit, odnosno prstenje, obojene keramičke posude i pečati Amenhotepove kartuše, navodi Independent.

- Mnoge misije pre ove tražile su grad, ali ga nikada nisu pronašle. U gradskim ulicama drevnog grada, pronašli smo i zidove kuća visoke i do tri metara - kaže Zahi.

Ovaj drevni grad, koga nazivaju i Uspon Atona, datira još iz perioda Amenhotepa III koji je živeo oko 1390. godine pre nove ere, a prema verovanjima u gradu je živeo i Tutankamon, kao i njegovi naslednici.

- Otkriće ovog izgubljenog grada najvažnije je arheološko otkriće još od pronalaska Tutankamonove grobnice - rekla je Betsi Brajan, profesor egipatske umetnosti i arheologije sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru.

- Pronađeni grad pružiće retki uvid u način života kakav su vodili stari Egipćana u vreme kada je Egipatsko carstvo bilo najbogatije - dodala je ona.

Luksor, poznat u drevnom Egiptu kao glavni grad Teba, jedan je od najstarijih naseljenih gradova na svetu i predstavlja jedno od drevnih egipatskih nalazišta, zajedno sa domom Doline kraljeva.

Video: Jutjuber se popeo na vrh piramide, pa završio u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA