Klepetan se vratio Malenoj 19. godinu zaredom, već rade na potomstvu

Na proleće 2019. godine svi su mislili da je Klepetan uginuo, ali se on godinu dana kasnije vratio. I ove godine je pored svoje Malene

  • 1
Malena i  Klepetan, roda rode

Foto: Relja Dusek / Avalon Editorial / Profimedia

Najpoznatiji ljubavni par u životinjskom svetu, rode Klepetan i Malena, ponovo su zajedno.

Klepetan se vratio Malenoj 19. godinu zaredom, potvrdio je za Index Stjepan Vokić, koji se već godinama brine o rodama u Brodskom Varošu, o kojima neretko pišu i strani mediji.

Iscrpljen i prljav od puta dugog preko 14.000 kilometara sleteo je u gnezdo Malenoj koja ga je i ove godine strpljivo čekala.

Iako je Klepetan kasnio, penzionisani domar, koji već 28 godina brine o Malenoj koju je pronašao slomljenog krila, znao je da će se vratiti.

- Daću sve od sebe da im osiguram uslove za polaganje jaja jer su već počeli da rade na potomstvu. Međutim, problem je zima i to što Malena zbog krila koje je bilo slomljeno ne može da poklopi jaja kako treba. Ali, tu uskače Klepetan i već nakon drugog jajeta, on sedi na njima - kaže Vokić i dodaje kako Malenoj treba 10-15 dana da snese jaja.

Stipe ih hrani ribom koju nabavlja u ribnjacima udaljenim 20-ak kilometara.

- Ove godine zbog zime nema baš glista kojima se inače hrane - pojašnjava.

Da podsetimo, na proleće 2019. godine su svi, uključujući i Stjepana, mislili da je Klepetan uginuo, no on se godinu dana kasnije vratio.

- Meni je bilo to jako šokantno, 2019. je došao 18. marta, kada je bilo prehladno za njih, jaja su im se posmrzavala doslovce pa je on 18. aprila otišao. Ja sam tad mislio da je otišao da ugine, nije se vraćao celu godinu. To je jedino na šta sam mogao da sumnjam, međutim sad je ponovo došao - kazao je Vokić tada.

Do danas Klepetan i Malena su na svet doneli 66 malih ptića, a priča o ovom ljubavnom paru iz Brodskog Varoša obišla je svet.

Video: Mama roda je hrabro čuvala svoje gnezdo i jaja dok je sve oko nje gorelo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA