Kovčeg u kom će princ Filip biti sahranjen napravljen je pre 30 godina: Evo zašto je obložen olovom

Kraljica Elizabeta ispuniće poslednju želju svog supruga, a to je da kovčeg sa njegovim telom na poslednje počivalište bude prevezeno "roverom" koji je sam sastavio

  • 6
Prince Philip, Princ Filip

Foto: Tanjug/AP

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, biće sahranjen u subotu 17. aprila, a zbog korona mera, sahrani će smeti da prisustvuje samo 30 ljudi.

Služba će biti održana u kapeli Svetog Đorđa na imanju Vindzor, a kraljica će morati da sedi izdvojeno od ostalih, sa maskom na licu. Detalji same sahrane još nisu poznati, jedino što se zna jeste da će svi morati da drže fizičku distancu.

Mediji prenose da će princ Filip biti sahranjen u kovčegu od hrastovine, koji je obložen olovom i specijalno za njega napravljen pre više od 30 godina. Britanski Metro piše da je običaj da članovi kraljevske porodice budu sahranjeni u kovčegu obloženom olovom, jer bi olovo trebalo da pomogne da se telo sačuva od propadanja.

Naime, telo u ovakvom kovčegu može da se sačuva do godinu dana jer je hermetički zatvoren i ne može da prodre vlaga. U vreme kada je za Filipa pravljen kovčeg, dizajniran je odgovarajući sanduk i za kraljicu.

Treba napomenuti da je kovčeg princeze Dajane težio četvrt tone, upravo zbog toga što je bio obložen olovom.

Inače, želja princa Filipa je bila da se oko njegove sahrane "ne pravi pompa". Kraljica će ispuniti njegovu želju, a to je da kovčeg sa telom na poslednje počivalište bude prevezeno "roverom" koji je sam sastavio.

Princ Filip preminuo je 9. aprila u 99. godini.

Zbog zdravstvenog problema bio je primljen u bolnicu 16. februara, a pušten je mesec dana kasnije.

Bakingemska palata objavila je 16. marta da je princ Filip pušten iz bolnice, i dodala da je bio "vedrog duha". Poslednjih dana često je bio zatvoren u svojoj sobi, ali u nedeljama nakon puštanja iz bolnice prošlog meseca, bio je mirniji i tiši.

Hranu su mu slali na poslužavniku, ali on je često imao malo apetita.

Promenile su se i neke rutine, pa je tako otkazao jutarnji čaj u 7:30 sati koji mu je sobar donosio u sobu, gde su se, među retkim ličnim stvarima koje je uvek držao na videlu, nalazile dve uramljene fotografije - jedna od njegove supruge i druga od njegove majke.

Zanimljivo je da je među porodičnim fotografijama dece i unuka koje je uvek držao na kancelarijskom stolu u Vindzoru bila i jedna od princa Čarlsa i princeze Dajane snimljena na dan njihovog venčanja.

Onih dana kada se osećao dovoljno snažno da izađe iz svoje sobe, oblačio bi košulju i džemper, pantalone i sipolirane cipele. Prema rečima upućenih, Filip se još uvek oblačio sam, barem donedavno.

Kada su bili topli dani, zamolio bi za stolicu napolju, gde bi sedeo na suncu, sa prekrivačem na nogama. Često bi dremao. Kretao se otežano, pa je koristio štap. Povremeno bi dozvolio da ga guraju u invalidskim kolicima, ali osoblje je bilo oprezno kada je to predlagalo.

Kada bi ih video u sobi, vikao bi da mu "sklonimo tu pr****tu stvar iz vida - priseća se pomoćnik.

Prema pisanju Daily Mail-a, princ Filip je imao jednu ambiciju - bio je odlučan da ne završi svoj život u bolnici.

Kada se vratio u Vindzor, rekao je da se više ne vraća u bolnicu - dodao je pomoćnik.

Video: Princ Filip: Potekao sa Krfa, obnavljao Hilandar a zbog nove porodice morao je da se odrekne svega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA