Sat je stao posle cunamija, 10 godina kasnije ponovo počeo da kuca nakon zemljotresa

Predstavnik kompanije koja je proizvela sat, rekao je da je moguće da je zemljotres razbio naslage prašine unutar mehanizma

  • 0
Fukušima stari sat Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Pixabay

Zemljotres u Japanu koji se dogodio 2011. godine ugasio je 18.000 nedužnih života, ali i jedan stogodišnji sat koji iako je prestao da radi, ostao je na istom mestu kao sećanje na užas koji se dogodio. Niko nije mogao da pretpostavi da će 10 godina kasnije mali zemljotres uspeti da ga popravi.

Vlasnik sata pokušavao je nakon zemljotresa 2011. godine koji je sa sobom doneo i razorni unami, nekoliko puta da popravi sat, ali bezuspešno.

Kako pišu japanski mediji sat se nalazio u hramu Fumonji u Jamamotu, u japanskoj regiji Mijagi. Mijagi i susedna Fukušima teško su pogođeni zemljotresom i cunamijem 2011. godine, piše BBC.

U martu te godine, hram koji se nalazio nekoliko stotina metara od obale, pogodili su talasi, a od potpune poplave spasil su ga stubovi i krov. Posle katastrofe, glavni starešina hrama Sakan, pronašao je sat u ruševinama, pokušao je da ga navije, ali nije uspeo da ga popravi.

Samo nekoliko nedelja od desete godišnjice od ove nesreće, isti region pogodio je još jedan zemljotres, a mnogi seizmolozi smatrali su da je u pitanju naknadni potres zemljotresa iz 2011.godine.

Sledećeg jutra, gospodin Sakano, dok je proveravao da li ima oštećenja u glavnoj sali, začuo je zvuk koji podseća na otkucaje sata i ustanovio da se kazaljka ponovo pomera. Dva meseca kasnije i dalje radi. Sat od 80 centimetara, koji je Sakano kupio u antikvarnici u obližnjoj Fukušimi nekoliko godina pre katastrofe 2011. godine, čini se da je snagom zemljotresa u februaru ponovo proradio.

Predstavnik kompanije koja je proizvela sat, rekao je da je moguće da je zemljotres razbio naslage prašine unutar mehanizma i prodrmao ga.

Sat je bio nemi izvor inspiracije za Sakana koji je bio odlučan da pomogne lokalnoj zajednici posle cunamija. On je okupljao volontere i otvorio kafić za ljude koji su u cunamiju ostali bez krova nad glavom.

Kako je krenula pandemija korona virusa, a sastanci i volontiranja odloženi, Sakano se zapitao da li je vreme da prestane sa tim aktivnostima, ali sada, kada je sat ponovo počeo da kuca, znao je da mu je došlo vreme da se ponovo pokrene.

Video: Stravične slike jakog zemljotresa koji je pogodio Japan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA