≫ 

Guglova nova funkcija pokazuje kako se menjala planeta kroz urbanizaciju

Vremenska linija, sačinjena od 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video-zapisa i interaktivnih vodiča, omogućava korisinicima da vide kako se menjalo bilo koje mesto na planeti

  • 0
Google Earth, Gugl Ert Foto: Printscreen/Youtube/Google Earth

Google Earth je dodao „tajmlaps“ (vremensku liniju) funkciju koja pruža uvid u to kako urbanizacija i krčenje šuma utiču na klimu tokom poslednje četiri decenije.

Vremenska linija, sačinjena od 24 miliona satelitskih slika, zajedno sa 800 uređenih video-zapisa i interaktivnih vodiča, omogućava korisinicima da vide kako se menjalo bilo koje mesto na planeti, koristeći podatke NASA, Lendsat programa američkog Geološkog zavoda i programa Kopernikus Evropske unije, javlja Reuters.

Klimatske promene izazvale su česte i jake poplave, suše, oluje i toplotne talase, a one su i razlog zbog kojeg raste globalna prosečna temperatura vazduha, prenosi Tanjug.

Funkcija vremenske linije na Google Earth platformi pokazuje, na primer, kako su se menjale obale, širili gradovi i nastajala poljoprivredna zemljišta uz istovremeno nestajanje glečera, šuma i reka.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA