≫ 

Snimak istorijskog leta mini helikoptera NASA na Marsu

Nasa se nada da će primiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera "Prezervans", koji je parkiran 76 metara dalje

  • 1
Mars helicopter helikopter NASA Foto: Tanjug/AP/NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA je danas upravljala minijaturnim helikopterom "Indženuiti" iznad tla Marsa, što je bio prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Mini helikopter jutros se popeo na nebo Marsa, saopštila je svemirska agencija, prenosi Sky news.

Ranije je saopšteno da će se helikopter težak 1,8 kilograma sporo spustiti sa visine od tri metra na površinu planete, leteti 30 sekundi, a onda će se zarotirati pre nego što se lagano spusti na četiri nogare.

Probni let se obavio na oko 280 miliona kilometara od Zemlje, na dnu velikog basena koji se zove krater Jezero. Uspeh je zavisio od autonomnog, unapred napravljenog programa leta "Indženuitija".

- Momenat koji naš tim čeka je vrlo blizu - rekla je ranije projekat menadžerka "Indženuitija" Mimi Aung.

Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera "Prezervans", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put.

Nasa se nada da će primiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera "Prezervans", koji je parkiran 76 metara dalje.

Pošto je probni let uspeo, "Indženuiti" će napraviti još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA