≫ 

Sirijsko "čudo od deteta" koje je pobedilo smrt nekoliko puta: Ova beba želi da živi

Turski lekari koji je leče nazivaju je "čudesnom bebom"

  • 3
Beba, bolnica, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Želja za životom jednog sirijskog deteta, zaprepastila je medicinare širom sveta koji su ga prozvali "čudo od deteta".

Dalal je beba koja je početkom godine prebačena preko granice od sirijske provincije Idlib do Turske, dok joj je život visio o koncu.

- Prevarila je smrt najmanje tri puta. Svaki od tih uspeha moglo bi se nazvati čudom - rekao je jedan od lekara koji leči devojčicu.

Dalal je, zajedno sa petoro braće i sestara i roditeljima, spavala u svom šatoru u Idlibu kada je peć kojom su se grejali zapalila sklonište u kom su bili.

Kada su je lekari videli prvi put, smatrali su da ne mogu da učine ništa za nju.

- Koža joj je na mnogim mestima bila crna poput uglja, ti delovi su bili mtvi - rekao je doktor.

Vrlo brzo Dalal im je svojom voljom za životom pokazala da greše.

- Naš tim je krenuo da radi na njoj i uradio je sve što smo mogli, ali mi smo te noći otišli ​​misleći da neće preživeti noć. Ali kada smo se vratili ujutro, ona je još uvek bila ovde, i dalje živa. I mislili smo "ok, ova beba želi da živi" -  je nastavio lekar.

Požar koji se dogodio 10. januara najviše je zahvatio Dalalinu stariju sestru Jasmin, koja je na žalost od zadobijenih opekotina umrla na licu mesta. Međutim, Dalal, koja je tada imala 18 meseci, još uvek je davala znakove života uprkos velikim opekotinama.

Prema procenama lekara, čak 90 odsto kože devojčice bilo je u opekotinama, a udahnula je i veliku količinu otrovnih gasova koji su joj oštetili dušnik i pluća.

Stigla je sama u Tursku nekoliko sati nakon požara i bila je na operaciji koja je trajala do 6 sati ujutro, nakon što je sa timom lekara u bolnici Mersin započela dugu borbu za život. Sada više od tri meseca, postala je simbol preživljavanja i zbunila lekare koji su se za njen slučaj zainteresovali iz celog sveta.

Tada su joj lekari dali samo 10 odsto šansi da preživi. Praktično joj je celo telo bilo zavijeno zavojima. Izgledala je poput minijaturne mumije i lekari su u satima i minutima davali prognoze za njen život.

Tri puta je dobila septikemiju. Već je imala desetine hirurških zahvata za transplantaciju kože na nozi, ruci i lobanji. Morali su da joj amputiraju šake na rukama koje su na žalost bile u jako lošem stanju.

- Nijedan lekar ne voli to da radi, posebno na bebi. Ali naš prioritet je bio da je samo održimo u životu. Kapci, uši, usne, kosa i koža na lobanji otopili su se u vatri - rekao je lekar.

Tim je proveo sate i sate presađujući kožu i nekako je preživela.

- Još uvek nema uši, a licu je potrebna opsežna rekonstrukcija. Lekari procenjuju da će joj trebati verovatno još 10 godina plastične hirurgije. Pred njom je još brdo fizičkih i emocionalnih izazova, ali lekari su sada mnogo pozitivniji - kažu lekari.

Obraćajući se direktno Dalalu, doktor je rekao: "Trebalo bi da te preimenujemo. Ti si čudesna beba!"

Dalal je reagovala na glas lekara čim je ušao u njenu bolničku sobu. Pažljivo ga je slušala i činilo se da je umirena dok je slušala čoveka koji ju je, zajedno sa svojim timom, nekoliko puta povukao sa ivice.

Uprkos lošem vidu, činilo se da ga je Dalal prepoznala i između njih dvoje postoji jaka veza.

Početkom marta Dalalin otac uspeo je da dobije dozvolu da uđe u Tursku da vidi svoju povređenu ćerku. Od tada je uz nju. Otac i ćerka sada komuniciraju škljocajućim zvukovima. Njen otac je na svom mobilnom telefonu svirao rimicu za decu, a Dalal je slušala i izgledala kao da pokušava da koristi uređaj onako kako je ona to videla od oca.

Otac je telefonirao Dalalinoj majci i njenoj braći i sestrama, koji se još uvek nalaze u izbegličkom kampu u provinciji Idlib, a Dalal je iskrivila glavu kada je videla kako joj majka iskače na ekranu. Nagnula se napred, raširenih ruku i pokušavajući da dopre do majke preko telefona. Bio je to neverovatno dirljiv trenutak.

Turske vlasti dale su Dalali i njenom ocu „nalog za privremenu zaštitu“ koji im omogućava da ostanu u zemlji samo tokom njenog lečenja, ali ostatak porodice nema tu dozvolu. Njena majka i njena braća i sestre i dalje su u šatoru u Tal al Karamahu, severno od grada Idliba, i očajnički pokušavaju da dobiju dozvolu da bi im se pridružili u Turskoj.

Do sada su turske vlasti pružale spasonosni medicinski tretman besplatno, ali rekonstruktivni hirurški troškovi neće biti pokriveni. Njeni lekari veruju da bi ponovno okupljanje sa porodicom bilo najbolje za Dalalin oporavak, koji još nije ni blizu gotov, piše Skynews.

Dalal će verovatno u narednih nekoliko nedelja biti otpuštena iz bolnice, a onda je čeka još veći izazov - izbegavanje moguće infekcije dok joj koža zarasta dovoljno za rekonstruktivnu operaciju koja će joj trebati u godinama koje dolaze.

- Ne bi bilo dobro da Dalal bude vraćena u šator u Siriji. Potrebno joj je higijensko mesto kako bi se osiguralo da se ne zarazi - kaže lekar.

Priča o sirijskom "čudu od deteta" privukla je lekare iz  Amerike i Britanije koji su ponudili pomoć sa specijalnom opremom. Oni su želeli da pomognu turskim kolegama čija su odeljenja puna pacijenata koji su žrtve bombardovanja i požara u Siriji.

- Radimo otprilike osam operacija dnevno, od kojih su bar njih pet svakoga dana Sirijci koji su ranjeni zbog rata - zaključio je doktor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • .

    24. april 2021 | 08:30

    Bože dragi pomozi ovoj divnoj bebici!! 🙏🙏

  • Gile

    24. april 2021 | 08:47

    Divna prica o borbi pacijenta i lekara za zivot. A zivot je ionako komplikovan, ne znam zasto ga ljudi jos vise nepotrebno svakodnevno komplikuju.

  • Sasa

    24. april 2021 | 10:34

    Strasna ptica ,steglo me u grudima ,sta sve ljudska bica prezivljavaju ,a nama sve hvali.uspjeces bebice.❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA