≫ 

Verovali da su pronašli mumiju sveštenika, naučnici potom došli do neverovatnog otkrića

Ranije se smatralo da je ova mumija sveštenik, ali su snimci otkrili da je to bila žena u kasnijoj fazi trudnoće

  • 0
Egypt Antiquities Egipat sarkofag mumija Foto: Tanjug/AP

Tim poljskih naučnika otkrio je jedini poznati primer balzamovane trudne egipatske mumije.

Projekat je započet 2015. godine, a korišćena je najsavremenija tehnologija za ispitivanje artefakata. Ceo proces ispitivanja odvijao se u Nacionalnom muzeju u Varšavi, a u samom projektu učestvovalo je više naučnika.

Ranije se smatralo da je mumija sveštenik, ali su rendgenski snimci otkrili da je to u stvari žena u kasnijoj fazi trudnoće.

Stručnjaci koji su radili na projektu veruju da posmrtni ostaci najverovatnije pripadaju ženi koja je poticala iz višeg staleža, starosti između 20 i 30 godina, a veruje se da je je umrla u 1. veku pre nove ere.

- Ovde je predstavljen jedini poznati primer mumificirane trudnice i prve radiološke slike takvog fetusa - ​​napisali su u članku.

Merenjem opsega glave fetusa, procenjuje se da je majka umrla iz nepoznatih razloga između 26. i 30. nedelje trudnoće.

- Ovo je naše najvažnije i najznačajnije otkriće do sada - rekao je član tima sa Poljske akademije nauka za AP.

U trbušnoj duplji mumije pronađena su četiri snopa za koja se smatra da su umotani i balzamovani, ali naučnici kažu da fetus nije izvađen iz materice. U početku su se začudili  zašto plod nije izvađen i balzamovan odvojeno od žene, ali smatraju da je to možda zbog verovanja o duhovnom životu u zagrobnom svetu, ili zbog poteškoća sa vađenjem ploda.

Tajanstvena dama

Istraživači su ovu mumiju nazvali "Tajanstvenom damom Nacionalnog muzeja u Varšavi" zbog suprotstavljenih priča o njenom poreklu.

Njeni mumificirani ostaci prvi put su Varšavskom univerzitetu donirani davne 1826. godine. Donator je tvrdio da je mumija pronađena u kraljevskim grobnicama u Tebi, ali naučnici objašnjavaju da su tokom 19. veka mumije često lažno predstavljane da potiču iz poznatih mesta kako bi se povećala njihova vrednost, piše BBC.

Istraživači su tokom 20. veka zbog natpisa na kovčegu mislili da je u pitanju mumija sveštenika koji se zvao Hor Djehuti. Međutim, skeniranjem mumije najnovijom tehnologijom utvrđeno je da je u pitanju ženska osoba i to trudnica. Oni su ovu zabunu objasnili činjenicom da su je pljačkaši verovatno greškom stavili u pogrešan kovčeg koji je pripadao svešteniku.

Naučnici navode da je mumija dobro očuvana, međutim ima oštećenja na vratu koji su verovatno trgovci dragocenostima oštetili prilikom pljačkanja nakita.

U kovčegu je pored mumije pronađeno i 15 predmeta među kojima je bilo i nekoliko amajlija.

Video: Tajna čuvana vekovima nalazi se u Narodnom muzeju: Ovo je priča o Beogradskoj mumiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA