≫ 

Stvari Napoleona Bonaparte na aukciji: Među predmetima njegov DNK, pramen kose i košulja

Procenjuje se da krpa umrljana krvlju vredi do 15.000 evra

  • 0
Napoleon Bonaparta Foto: Shutterstock

Privatni kolekcionari imaće sledeće nedelje retku priliku da kupe deo DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tela tokom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti.

Aukcijska kuća Osenat prodaće 5. maja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo "N", prenosi Rojters.

Procenjuje se da krpa umrljana krvlju vredi do 15.000 evra.

Dolazi sa beleškom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je sledio Napoleona u progonstvo na Svetoj Jeleni i tamo ostao do careve smrti.

Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odevne predmete.

Bivši francuski car umro je 5. maja 1821. u dobi od 51 godine na ostrvu Sveta Jelena u južnom Atlantskom okeanu, gde su ga Britanci prognali posle poraza 1815. u bici kod Vaterloa.

Video: Ova cipelica bez drugog para prodata je za 43,750 eura ....

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA