Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatan podatak: Samo 0,007 odsto ljudi na svetu može da čuje muziku dok čita note

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuti muziku je, za praktično sto odsto ljudi, jedina prilika da se s njom susretnu

  • 0

U jednom skorašnjem ispitivanju Odeljenja za psihologiju univerziteta Masačusets studenti su došli do očekivanih, ali ipak zapanjujućih podataka. Naime, reč je o čitanju dva znakovna pisma i efektima koje proizvodi čitanje.

Obuhvaćeno je oko sedam hiljada studenata i u tom ispitivanju svih sedam hiljada, dakle 100 odsto, kazalo je da im nisu potrebne nikakve ekranizacije romana, ili pripovedaka i da oni već imaju svoj "film u glavi" kad je reč o proznom štivu koje na njih ostavlja uticaj, piše RTS.

Negde oko 300 od anketiranih 7.000 studenata reklo je da im nije potrebno pozorište i da oni drame čitaju tako što ih sami "postavljaju u svojoj mašti" na scenu.

To je, dakle, mnogo manji broj, to jest negde približno 4,5 odsto. Ovo je govorilo nešto u korist pozorišta, ali je ipak značajan broj studenata, njih 300, govorio da može i čitajući tekst drame da uživa i bez teatra.

Podatak na koji treba da se spremite je sledeći. Osim slova, postoji još jedno pismo, a to je notno pismo. I ono može da se čita, ali je od 7.000 studenata Univerziteta Masačusets svega petoro njih kazalo da može da čita notni tekst i da mu ne treba nikakvo sviranje po tim notama, jer on ili ona čuje tu muziku u svojoj glavi. Ovo čini svega 0,007 odsto!

Šta ovo govori? Umetnost koja bez izvođenja praktično ne može da postoji - jeste muzika.

gitara Foto: Pexels/freestocks.org

Čuti muziku je, za praktično sto odsto ljudi, jedina prilika da se s njom susretnu. Zato i postoji interpretatori, zato postoje sjajni muzičari, da nam svima pročitaju ono što sami ne možemo.

Video: Koncert na otvorenom: „Binički“ je za Dan Vojske Srbije pripremio 12 numera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA