≫ 

Rat majstora i mušterije na Fejsu: "Nemoj ja da ti vadim suđe", "Ne puhći kao džabe da radiš"

"Ako je došao zbog rerne ili ploče na šporetu, ne morate baš tad da kuvate grašak ili pečete kolač, jer onda mora da čeka da se ohladi"

  • 5
Radnik, majstor u kući Foto-ilustracija: Shutterstock

Kada majstor ulazi u kuću, ne zna se kome je teže, da li nama ili njemu. Mi smo nervozni jer znamo da ćemo neplanirano morati da istresemo novac iz džepa, jer nismo sigurni da li će to nešto što je crklo uspeti da popravi, a i unapred se pripremo za mogući nered.

S druge strane, majstor ne zna šta će u kući da ga sačeka, ni ko će da ga sačeka, pa ni on u većini slučajeva "ne cveta" kada stiže na adresu.

Složićete se da su retke situacije da majstor dođe i prođe kroz vašu kuću, a da vi o toj poseti posle niste ispričali na nekoliko strana, bilo da hvalite ili kudite njegov rad. Isto tako, nema majstora koji vam je došao u kuću, a da nije ispričao anegdotu iz neke prethodne kuće...

Baš zato što su odnosi "komplikovani" jedan majstor je odlučio da u popularnoj Fejbusk grupi Majstor u svom domu postavi "uputstvo" za sve one koji koriste usluge majstora. Njegov status prenosimo u celosti:

"Pozdrav, nekoliko reči o tome kako čekati dogovoriti i kako se ponašati kad vam dođe majstor. Prvo, ako se te podstanari nije vaše prezime na interfonu, recite mu na koje prezime da zvoni. Ako zvoni i nakon što ste se javili, nemojte odma stiskati dugme za otvaranje, već se javite, jer verovatno hoće da vas pita koji ste sprat.

Ako na vratima ne piše vaše prezime, pričekajte ga na hodniku, jer u suprotnom mora da spušta alat iz ruke i da traži radni nalog i broj telefona da vas nazove jer ne zna koji stan je vaš.

Ako dolazi da popravlja mašinu za sudove, nemojte da zatekne suđe unutra.

mašina za sudove: foto screenshot Instagram/liy.amaya.style mašina za sudove: foto screenshot Instagram/liy.amaya.style

Ako dolazi zbog veš mašine, onda ne mora da čeka dok maknete šminku, fen i ostale gluposti sa mašine jer ima još nervoznih stranaka kod kojih ide posle vas.

Ako je došao zbog rerne ili ploče na šporetu, ne morate baš tad da kuvate grašak ili pečete kolač, jer onda mora da čeka da se ohladi.

Dok majstor nešto popravlja, moda da bude koncentrisan i nije mu lako ako pas od 60 kilograma stalno laje na njega ili ga nervozna pudlica vuče za nogavicu. Vama je to možda simpatično ali njemu verujte mi nije. Ili, još bolje, da hodate oko njega i srčete kafu iz šoljice toliko dugo kao da šoljica ima 4 litre.

Ako popravlja bojler na gas, mašinu za sudove i slično jako je bitno da čuje šta se u aparatu događa - neki klik, zujanje i slično, a to je nemoguce dok stalno laprdate.

Kad otvori alat nemojte mu uzimati odvijače, klješta, pa da idete po kući da šrafite.

Kad dogovarate popravku, recite mu odmah šta sve treba da može da organizuje vreme, a ne da kad dođe mora jos i garnišnu da vam okači, sifon otpuši i slično.

Ako imate veliko dvorište onda otvorite kapiju i parkirajte tako da i on može da uđe jer niste mu vi jedina stranka danas pa da može da traži parking i tegli alat pola sata. Novac za popravku pripremite, a ne da majstor malo pričeka dok skoknete na bankomat.

Ako kasni verovatno kasni jer je imao neke neplanirane radove ili je vadio smrdljivo suđe iz mašine, itd... Zato nemojte biti nervozni i živčani".

Status majstora je za kratko vreme dobio mnogo lajkova, ali ubrzo je stigao i odgovor mušterije, koji je takođe pobrojao simpatije velikog broja korisnika.

Mušterija je bila kratka i jasna:

1. Kad vas pozovemo da imamo kvar na uređaju ne morate da puhćete i prevrćete očima kao da ćete za džabe da radite.

2. Kada pitamo kada možete da dođete, očekujemo konkretan odgovor, a ne tamo za dve nedelje oko srede.

3. Kada nam već i kažete koji dan dolazite, taj dan i dođite! Ponedeljak nije sreda, sreda nije petak!

4. Ako ne stižete na vreme, nazovite i javite, i mi imamo posao.

5. Kada pitamo koliko će popravka da košta, nakon vešeg pregleda, neka toliko i košta, a ne 60 evra više na kraju.

6. Nemojte od nas da tražite staru krpu, kantu, sunđer... Znaš šta popravljaš i da će verovatno biti vode u cevima, ponesi sav potreban alat i prateću opremu.

7. Ako sam spremila kraj radijatora karton za alat nemoj ga spuštati na parket!

8. Obucite se kako dolikuje majstoru, a ne k'o onaj zadnji što je došao u premalim pantalonama, pa nije mogao da se zavuče ispod sudopere.

Da li biste vi imali nešto da poručite majstoru, ili ste majstor pa imate još koji savet za mušterije? Pišite nam u komentarima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Праведник

    20. maj 2021 | 15:34

    И једни и други су у праву...

  • Licemerka

    20. maj 2021 | 13:12

    Sve pohvale za mog majstora za klimu!! Uđe odradi....ne smara... ne priča..Platim,pa opet isto sledeće godine..

  • Bantu

    20. maj 2021 | 13:23

    Nekad su majstori bili gospoda.Danas, priučeni majstori su obične, alave haračlije.Prema regionu odakle dolazi većina, ne iznenađuje nedostatak manira, poštenja, kulture.Domaće oterali u inostranstvo, a oni ovde zidaju vile i carske odaje čerupanjem sirotog naroda, u znak zahvalnosti Srbiji velikog srca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA