≫ 

Princ Vilijam: Prevara BBC-a u vezi sa Dajaninim intervjuom pogoršala je odnos mojih roditelja

Ustanovljena je i krivica novinara Martina Bašira, koji je Dajaninog brata ubedio da ga upozna sa sestrom time što mu je pokazao lažna dokumenta

  • 0
Princess Diana, princeza Dajana Foto: Profimedia/INSTAR Images

Vojvoda od Kembridža za neuspehe intervjua za BBC iz 1995. godine sa svojom majkom Dajanom okrivio je pogoršanje odnosa između njegovih roditelja, koje je doprinelo njenoj paranoji.

Nakon istrage koja je utvrdila da je BBC pao ispod svojih standarda, princ Vilijam je rekao da mu je najžalije što njegova majka nikada nije saznala da je prevarena. On je istakao da njegovu majku "nije izneverio samo prevarant", već i šefovi u BBC-u.

Princ Hari je takođe kritikovao BBC.

U svojoj odvojenoj izjavi, vojvoda od Saseksa rekao je da je "efekat kulture eksploatacije i neetičkih praksi" na kraju njegovoj majci oduzeo život.

Dodao je da je duboko zabrinut zbog toga što su ovakve prakse "i danas široko rasprostranjene", dodajući da su one "veće od jedne medijske kuće, jedne mreže ili jedne publikacije".

BBC je napisao da se izvinjava prinčevima Vilijamu i Hariju, kao i princu od Velsa i Dajaninom bratu Erlu Spenseru.

Nezavisna istraga koju je sproveo penzionisani sudija Lord Dison otkrila je da je anketar Martin Bašir lažirao dokumente da bi dobio intervju. BBC-jeva interna istraga iz 1996. godine u vezi sa prvim žalbama na ono što se dogodilo bila je "strašno neefikasna", dodaje se.

Princ Vilijam rekao je da je intervju glavni doprinos pogoršanju odnosa njegovih roditelja, dodajući da je "od tada povredio nebrojene druge".

- Ali ono što me najviše rastužuje je to što bi, da je BBC pravilno istražio žalbe i zabrinutosti koje su prvi put pokrenute 1995. godine, moja majka znala da je prevarena. Nije je izneverio samo nevaljali reporter, već i lideri BBC-a koji su pre gledali umesto postavljanja teških pitanja - rekao je.

Vojvoda je rekao da je, prema njegovom mišljenju, prevarantski način na koji je dobijen intervju značajno uticao na ono što je moja njegova rekla kao odgovor na Baširaova pitanja.

Rekao je da program Panorama "nema legitimitet" i da ga više nikada ne bi trebalo emitovati.

- Efikasno je uspostavio lažnu naraciju koju su BBC i drugi komercijalizovali više od četvrt veka - rekao je on.

Bašir je rekao da je lažiranje dokumenata "bio glup potez" i zažalio je zbog toga, ali rekao je da oni nisu imali uticaja na Dajaninu odluku da razgovara.

Nezavisnu istragu naručio je BBC prošle godine, nakon što je Erl Spenser, koji je Bašira upoznao sa sestrom, izašao u javnost sa navodima.

Rezultati istrage su objavljeni u četvrtak.

- Pa, ironija je u tome što sam Martina Bašira upoznao 31. avgusta 1995. jer je tačno dve godine kasnije ona umrla i povlačim liniju između ta dva događaja. Bilo je sasvim jasno od kada sam Bašira predstavio Dajani u septembru 1995. da će svi biti proglašeni nepouzdanim i mislim da je Dajana izgubila poverenje u zaista ključne ljude - rekao je grof BBC Panorama.

Video: Princ Hari šetao po istim minskim poljima kao Dajana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA