Šta sve znamo o spornom intervjuu koji je Dajana dala za BBC pre više od 20 godina

Istraga koja je sprovedena kako bi se utvrdilo koje medote je Bašir koristio da bi došao do princeze Dajane, pokazali su da je tada mladi novinar obmanuo ne samo na Dajaninog brata, već i čelne ljude BBC-a

  • 0
Princeza Dajana

Foto: Profimedia

Britanski BBC se juče bezuslovno izvinio zbog načina na koji je njihov novinar dobio intervju sa princezom Dajanom pre više od 20 godina. Nezavisna istraga lorda Dajsona, bivšeg starijeg sudije, otkrila je da je novinar Martin Bašir obmanuo više osoba kako bi dobio intervju, a zatim je o tome slagao i rukovodioce BBC-a.

Intervju, koji je emitovan 1995. godine, izazvao je veliku pažnju javnosti jer se BBC nikada pre toga nije bavio privatnim životom članova kraljevske porodice.

Dajana je u intervjuu otkrila da je tokom braka imala aferu sa drugim muškarcem, ali i da je Čarls bio sa Kamilom i da se zbog toga osećala bezvredno. Ona je takođe priznala da se dugo borila sa bulimijom i samoubilačkim mislima.

Princeza je u intervjuu rekla da misli da Čarls neće moći da se prilagodi tome da postane kralj, kao i da je njegovo osoblje dugo vodilo negativnu kampanju protiv nje.

Intervju je gledalo više od 20 miliona ljudi, izazvao je velike kontroverze, a o Dajaninim izjavama datim Baširu se i danas govori. Nakon intervjua, kraljica Elizabeta je pisala Čarlsu i Dajani savetujući ih da bi trebalo da se razvedu.

Istraga koja je sprovedena kako bi se utvrdilo koje metode je Bašir koristio da bi došao do princeze Dajane, pokazali su da je tada mladi novinar obmanuo ne samo Dajaninog brata, već i čelne ljude BBC-a, jer im nije rekao istinu.

On je naime, pokazao Erlu Spenseru, Dajaninom rođenom bratu falsifikovane finansijske izvode koji prikazuju kako je jedna novinska grupa, plaćala njegovog bliskog saradnika. Na taj način želeo je da stekne poverenje Spensera i lakše dođe do Dajane.

Kada su ga nadređeni u BBC-u pitali o navodnim izvodima, on je poricao da je Spenseru bilo šta pokazao. Izveštaj komisije pokazao je da je Bašir lagao dokle god je to mogao, a njegovo nezahvalno ponašanje dovodi u pitanje njegov kredibilitet.

Šta izveštaj kaže o BBC-u?

 

Falsifikovane bankovne izvode otkrile su novine Mail on Sunday, početkom 1996. godine. Direktor vesti koji je sproveo istragu bio je Toni Hol, sada Lord Hol, koji je kasnije postao i generalni direktor BBC-ja.

Međutim, Dajsonov izveštaj navodi kako je interna istraga medijske kuće bila neadekvatna jer nisu ispitali Erla Spensera, a to je veliki propust. On tvrdi da je BBC zataškao načine na koje je Bašir došao do intervjua i na taj način nije uspeo da ispuni visoke standarde kvaliteta, transparentnosti i integriteta koji su već dugi niz godina njihovo glavno obeležje.

Iz BBC-a kažu da je izveštaj utvrdio da su načinjeni ozbiljni propusti, ali i da sada imaju bolje procedure, upravo one koje su pre više od 20 godina trebale da spreče pomenuti intervju.

- Izvinjavam se zbog lažnih bankovnih računa, to je glupa stvar. Ali ja nisam uticao na Dajaninu odluku da mi da intervju - pravdao se Bašir.

Juče se povodom ovih izjava oglasio i princ Vilijam koji je naveo da su se odnosi između njegovih roditelja pogoršali nakon ovog trenutka, ali i da je njegova majka nakon njega postala veoma paranoična.

Rekao je da mu je najžalije što njegova majka nikada nije saznala da je prevarena. Na kraju je dodao i da njegovu majku "nije izneverio samo prevarant", već i šefovi u BBC-u.

Princeza Dajana bila je majka princa Vilijama i princa Harija. Udala se za princa od Velsa, prestolonaslednika, u londonskoj katedrali Svetog Pavla, 1981. godine. Međutim, par se razveo 1996. godine. Sledeće godine princeza Dajana preminula je u Parizu nakon što se automobil, u kom se nalazila sa svojim partnerom, sudario u tunelu dok su bežali od fotografa. Njen partner Dodi Aj Fajed i vozač Henri Paul preminuli su na licu mesta, dok je Dajana izdahnula nekoliko sati kasnije u bolnici.

Video: Princ Hari šetao po istim minskim poljima kao Dajana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA