≫ 

Tasmanijski đavoli rođeni na australijskom kopnu posle 3.000 godina

Tasmanijski đavoli su nestali u Australiji sa dolaskom dinga, vrste divljeg psa, i preživeli su samo na ostrvu Tasmanija

  • 1

Tasmanijski đavoli rođeni su na australijskom kopnu više od 3.000 godina nakon što su tamo izumrli, objavila je australijska nevladina organizacija za zaštitu prirode Aussie Ark.

Sedam tasmanijskih đavola rođeno je u Rezervatu za divlje životinje Barington u australijskoj državi Novom Južnom Velsu.

Tasmanijski đavoli su izumrli na australijskom kopnu pre 3.000 godina nakon pojave divljeg psa dinga i opstali su samo na ostrvu Tasmaniji.

Međutim, i onde im se znatno smanjio broj zbog zarazne facijalne tumorske bolesti (DFTD) koja je usmrtila oko 90 posto populacije tasmanijskih đavola od njenog otkrića 1996.

Samo nekoliko meseci nakon što je u sklopu projekta njihovov vraćanja na australijski kontinent u rezervat Barington pušteno 26 odraslih jedinki, tasmanijski đavoli su se uspešno razmnožili. Konzervatori su identifikovali male glavice, za koje kažu da su veličine ljuštenih kikirikija, u torbama svojih mama.

Oko 25.ooo tasmanijskih đavola živi u divljini Tasmanije, navodi organizacija Aussie Ark.

- Istorijski smo uspeli - iako u povojima - da vratimo đavola na kopno - rekao je Tim Faulkner, predsednik Aussie Arka.

Video: Istrebili su ih iz Australije pre 3000 godina, ali našli su put da se vrate

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lepo

    27. maj 2021 | 12:31

    Svaka cast organizacijama i pojedincima koji se trude da ocuvaju floru i faunu🌎

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA