≫ 

Amerikanac se požalio na mrežama: "Rekao sam im da bih da studiram u Srbiji i nazvali su me idiotom"

Kada je svojoj porodici rekao da razmišlja da ode u Beograd na studije, rekli su mu da je to najgluplja moguća ideja koju su ikada čuli

  • 9
Amfiteatar, studenti, fakultet, Francuska, studenti Foto: Tanjug/AP

Nakon završene srednje škole, sve veći broj đaka odlučuje se da obrazovanje nastavi u inostranstvu, u nadi da će steći bolje, različitije i praktičnije znanje. Istovremeno, neki studenti iz zapadnih zemalja priliku da studiraju na engleskom jeziku, koriste u Srbiji.

Jedan korisnik Redita nedavno je upitao ostale zbog čega je njegova ideja da studira u Beogradu naišla na negativne komentare, a neki od članova porodice su čak otišli toliko daleko i njegov izbor nazvali "idiotskim".

- Zašto su mi rekli da sam idiot kada sam otkrio da želim da studiram u Srbiji ili na Balkanu? Ovo će zvučati neizmerno naivno i idiotski, ali molim vas da me saslušate. Nije mi namera da bilo koga uvredim, već samo pokušavam da dođem do što više stavova i iskustava drugih. Ukratko, rekao sam svojoj porodici da razmišljam da odem u Beograd na studije, a oni su mi rekli da je to najgluplja moguća ideja koju su ikada čuli. Tvrdili su da je univerzitetsko obrazovanje na Balkanu ne valja i da bi me gledali kao neuspelog studenta ili morona, a odrasli i drugi studenti bi me ismevali zbog toga što nisam iskoristio priliku da studiram u Americi, jer sam imao "savršenu priliku da to uradim", jer sam odrastao u Americi. Jel ovo istina? Da li bi me smatrali budalom zbog dolaska na Balkan zbog školovanja i da li je to loša ideja? - zapitao se student.

Napomenuo je i da su svi članovi njegove porodice imigranti sa Balkana i da mu je lakše da komunicira na engleskom jeziku.

U odgovorima, drugi korisnici su ponudili interesantna iskustva i mišljenja i dok su jedni primetili kako ih je zabrinulo to što "dijaspora zaboravlja svoje korene", drugi su mu kratko i jasno, bez objašnjenja, govorili da - posluša roditelje.

- Čini se da zapadnjaci misle da njihovi univerziteti imaju neku vrstu monopola nad sposobnošću da daju znanje. Jednom kada student sa zapada iskorači sa užasno skupog fakulteta, magični vazduh u kojem se čuva tajno znanje jednostavno nestane! Znanje je magično ograničeno na instituciju dužničkog ropstva, a knjige na zapadu se štampaju na magičnom papiru koji se menja kada napustite fakultet, kao čarobni pasulj - glasi jedan od komentara.

Drugi komentator mu je savetovao da je bolje da upiše osnovne studije u Srbiji, jer su naši studenti bolje potkovani znanjem iz raznih oblasti kada izađu sa univerziteta, a da bi onda trebalo upisati master studije u Americi.

- Stvar je u imidžu. Prestiž američkih univerziteta imaće veliki uticaj na vaš početak karijere. Iz nekih slučajeva za koje sam čuo, znam veliki broj Srba koji su završili fakultete u inostranstvu sa prosečnim ocenama i našli dobre poslove ovde u stranim kompanijama. Nije da su naše škole loše, već vašem poslodavcu mnogo znači njihovo ime. Dakle, ostanite tu gde jeste i upišite dobar fakultet - savetuje jedan korisnik.

Bilo je i onih koji odobravaju ideju.

- Mislim da je to dobra ideja zasnovana na dve stvari - univerziteti su uglavnom prilično dobri, i iako biste možda stekli bolje obrazovanje u SAD, treba uzeti u obzir i novac. Životni standard tamo je bolji nego ovde. To znači da ćete ovde moći udobno da živite od novca sa zapada i, verujte mi kao studentu, jedine poteškoće koje imam su finansije - zaključuje jedan od Reditovaca, prenosi Blic.

Drugi su se složili da su srpski univerziteti dobri, ali da im nedostaje resursa i finansija kako bi bili još bolji i mogli da ponude znanje približno onom na zapadu, dok ističu da sve zavisi od oblasti interesovanja.

Video: Mladi Amerikanac uzeo gitaru, peva Miki, Milane: Hit Vere Matović postaje planetaran

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 534

    3. jun 2021 | 11:27

    Sve pare koje dobiješ od kuće ovde daj na Zvezdu. Kvota jeste mala ali je sigurica. Posle ti šalji pare odavde tvojima.

  • Mea

    3. jun 2021 | 11:26

    Dobro su ti rekli.

  • Gbear

    3. jun 2021 | 14:46

    Da pokvarim provod, zar ste zaboravili da su nasi univerziteti (svi) izgubili licencu proslog proleca zbog sukoba interesa I bruke oko domacih licenci privatnih univerziteta???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA