≫ 

U Danskoj će se graditi ogromno veštačko ostrvo: Na njemu će živeti 35.000 ljudi, rok do 2070.

Kopno i ostrvo biće spojeni obilaznicom, tunelima i metroom; odobrenje danskog parlamenta znači da bi ostrvo, ukupne površine 2,6 kvadratnih kilometara, moglo da počne da se gradi kasnije ove godine

  • 0
Lynetteholm, Kopenhagen, ostrvo, Danska Foto: Profimedia/AFP

Poslanici danskog parlamenta odobrili su nacrt za izgradnju velikog veštačkog ostrva Lineteholma na kom će živeti 35.000 ljudi i koji će luku u Kopenhagenu štititi od rastućeg nivoa mora, piše BBC.

Kopno i ostrvo biće spojeni obilaznicom, tunelima i metroom, a odobrenje danskog parlamenta znači da bi ostrvo, ukupne površine 2,6 kvadratnih kilometara, moglo da počne da se gradi kasnije ove godine, prenosi Jutarnji.

Aktivisti za zaštitu okoline protive se izgradnji Lineteholma jer strahuju da bi projekt mogao negativno da utiče na prirodu.

Prema nacrtima, Lineteholm bi bio okružen branom koja bi kopenhagensku luku štitila od rastućeg nivoa mora i olujnog nevremena. Bude li se poštovao predloženi plan realizacije projekta, temelji ostrva trebalo bi da se postave do 2035, a isti bi bio kompletiran do 2070. godine.

Aktivisti za zaštitu životne sredine tužbu protiv projekta Lineteholm predali su Sudu EU u Luksemburgu. Jedna procena uticaja gradnje na okolinu sugeriše da bi 350 kamiona punih sirovina za vreme izgradnje ostrva svakog dana prolazilo kroz Kopenhagen.

80 miliona tona zemlje za ostrvo

Lokalni mediji pišu da bi na predviđenu lokaciju Lineteholma trebalo da se dostavi oko 80 miliona tona zemlje kako bi se tamo stvorilo ostrvo. Aktivisti se brinu i da će zbog izgradnje ostrva doći do kretanja sedimenta i da bi izgradnja mogla da utiče na okolne ekosisteme kao i na kvalitet vode.

Prema pisanju Danske radiotelevizije, protestanti su se u petak u trenutku odobravanja nacrta Lineteholma okupili pred zgradom parlamenta u Kopenhagenu. Nacrt je izglasan s 85 glasova "za" i 12 "protiv".

Demonstrantkinja Eva Larsen rekla je da jako brine zbog potencijalnog povećanja kamionskog saobraćaja u Kopenhagenu. Nikolas Vulhed rekao je da odluka o Lineteholmu nije trebalo da se donosi pre lokalnih izbora u novembru.

- Ovaj projekt, najveći u istoriji Kopenhagena i jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji Danske, plasiran je tako da nismo dobili šansu da se izjasnimo se o njemu - rekao je Vulhed.

Karina Kristensen, predsednica Udruženja za putni prevoz dobara, rekla je da materijali potrebni za izgradnju Lineteholma mogu da se dostave i metodama koje nisu toliko štetne za okolinu, ali da takve metode prvo moraju da odobre državni zvaničnici.

- Električni kamioni ne proizvode ugljen dioksid i buku, ali su skuplji i transport pomoću njih trajaće duže - rekla je Kristensen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA