• 0

Dodole u Kini prodaju povrće, ne prizivaju kišu: Da li su pokrali drevni srpski običaj?

Za vreme velikih suša Srbi su devojke oblačili u lišće i polivali vodom da bi prizvali kišu, jedna kineska farma dodole koristi za reklamiranje organskog povrća

  • 0

Lokalne seljanke iz kineske provincije Hunan pribegle su nekonvencionalnom načinu prodaje povrća noseći „uradi sam“ haljine od lišća.

One su plesale u ritmu muzike na "baštenskoj" modnoj reviji držeći korpe sa povrćem. One ovo organsko povrće prodaju preko interneta pa im je za promociju bio potreban video.

Da li su ove žene surfujući internetom naišli na tekstove o dodolama to ne znamo. Znamo samo da bi valjalo podsetiti na ko su bile dodole.

Drevni srpski običaj podrazumevao je da tokom velikih suša, kakve vladaju ovih dana, devojke obučene u haljine od lišća prizivaju kišu. Najlepšu od njih bi skinuli i obukli je u odeću sličnu ovoj koju nose kineskinje. Dodola bi potom sa drugaricama išla od kuće do kuće, gde bi pevale a porodice bi ih polivale vodom.

Za tu priliku postojale su i posebne dodolske pesme, pa dole možete pročitati jednu.

Dodolice boga mole,
Od dodole mili Bože,
Oj dodole mili Bože,
Da zarosi sitna kiša,
Daj Bože, dažd.
Da natopi naše polje,
Naše polje i livade.
Od dva klasa šinik žito,
Od dva grozda čabar vino.

Video: U pesmi se dodole mole Dažbogu, a ima i onih koji su se vratili verovanju u stare Bogove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima