≫ 

Dubai se "pržio" na plus 50, vlasti rešile da ne čekaju prirodu, već da same naprave kišu

Ujedinjeni Arapski Emirati su, inače, jedna od najsuvljih zemalja na svetu

  • 10
Dubai nevreme Printskrin: ncm.ae

S obzirom da "majka priroda" nije do sad pomogla, nadležni u Dubaiju smislili su sopstveni način da stvore kišu, dok se bore sa temperaturom od 50 stepeni. Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osmislio je dron tehnologiju koja šokovima u oblacima izaziva kišu, navodi Mirror.

Reč je o višemilionskim pokušajima borbe sa nepovoljnim vremenskim prilikama. Ujedinjeni Arapski Emirati su inače jedna od zemalja na svetu sa najmanje padavina, a njeni stanovnici se trenutno svakodnevno "peku" na temperaturi od 50 stepeni.

Nacionalni meteorološki centar počeo je zato da koristi dronove koji u oblake ispuštaju električna pražnjenja. Metoda, poznata kao "sejanje oblaka" primorava oblake da se grupišu i formiraju padavine. Fotografije koje je objavio Nacionalni meteorološki centar prikazuju padavine nalik monsunskim dok se automobili bore sa padavinama na auto-putu u scenama koji bi pre odgovarali jugoistočnim zemljama Azije, ali definitivno ne i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dubai nevreme Printskrin: ncm.ae

Izgleda i da su dronovi bili toliko efikasni da su i u drugim delovima zemlje bila izdati žuti meteoalarmi, kao upozorenje na potencijalno opasno vreme.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bunar

    21. jul 2021 | 20:43

    I onda klima se menja.Moramo izbaciti fosilna goriva itd,itd.Ko sada moze nas uveriti da se neko ne igra sa vremenom? Ovo što se dešava u svetu kao i u evropi pa i kod nas,treba staviti prst na čelo i dobro razmisliti.Dali se neko malo više igrao sa dronovim? Da ga nije neka pesma pogodila?

  • 21. jul 2021 | 21:49

    Gde su oni što kažu da je HAARP teorija zavere?

  • Istina

    21. jul 2021 | 22:01

    Ovo je dokaz!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA