≫ 

U ledu sa Tibeta starom 15.000 godina naučnici pronašli 28 novih virusa

Nalazi objavljeni 20. jula u časopisu "Microbiome", pomoći će da se razume kako su se virusi razvijali tokom vekova, rekli su istraživači

  • 7
Himalaji planinari poginuli Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Naučnici su pronašli 28 virusa do sada nepoznatih ljudima u uzorcima leda prikupljenih sa glečera na tibetanskoj visoravni, koji su ostali smrznuti 15.000 godina, navodi Sputnik news.

Nalazi objavljeni 20. jula u časopisu "Microbiome", pomoći će da se razume kako su se virusi razvijali tokom vekova, rekli su istraživači.

U saopštenju za štampu, vodeći autor studije Zi-Ping Zong, istraživač na Univerzitetu "Bird Polar" i Klimatskim istraživačkim centrom na državnom univerzitetu Ohajo, rekao je da su "ove ledenice nastale postepeno i - zajedno sa prašinom i gasovima - mnogi, mnogi virusi su bili takođe odloženi u tom ledu", prenosi B92.

Za ovu studiju istraživači su ispitivali ledena jezgra uzeta iz ledene kape Gulia u zapadnoj Kini 2015. Jezgra su sakupljana sa nadmorske visine od 22.000 metara.

Naučnici su otkrili da je led star skoro 15.000 godina i da je unutra imao genetske kodove 32 virusa. Iako su četiri virusa mogla da se identifikuju, utvrđeno je da je najmanje 28 novih.

- Jezgra leda sadrže slojeve leda koji se akumuliraju iz godine u godinu, zarobljavajući ono što je bilo u atmosferi oko njih u trenutku kada se svaki sloj zamrzavao. Ti slojevi stvaraju vremensku liniju koju su naučnici koristili da bi bolje razumeli klimatske promene, mikrobe, viruse i gasova kroz istoriju - dodaje se u saopštenju za štampu.

Studija je bila interdisciplinarni napor, a jezgra leda prikupljena su u okviru programa saradnje između "Bird Polar-a" i Centra za istraživanje klime i Instituta za istraživanje tibetanskih visoravni Kineske akademije nauka.

Finansirali su je Američka nacionalna naučna fondacija i Kineska akademija nauka.

Video: Neverovatno putovanje kroz dve suprotnosti: Od monaha do ženskog modela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA