≫ 

Učitelj iz Nemačke renovirao kuću posle poplava, pa u zidu otkrio tajnu staru 75 godina

Među pronađenim predmetima su gas maske, revolver, zlatni orao, pozlaćena kopča za pojas sa kukastim krstom i veliki portret Adolfa Hitlera

  • 2
Severna Rajna-Vestfalija, nacističko skrovište u Hagenu

Foto: Arhiv grada Hagena

Nedavne poplave koje su pogodile Nemačku  odnele su 170 života i pričinile su veliku materijalnu štetu. Kada se voda povukla mnogi građani, čiji su domovi pretrpeli štetu počeli su sa renoviranjem.

Jedanom učitelju iz Nemačke, po nesvakidašnjem otkriću tokom renoviranja svog doma, ove poplave ostaće zauvek u sećanju.

Tokom saniranja štete u kući u Hagenu otkrivena je tajna stara više od 70 godina. Iza gipsane ploče u domu učitelja Sebastijana (39) pronađeni su nacistički predmeti koji datiraju iz perioda Drugog svetskog rata.

- U oknu sam prvo ugledao stare novine iz 1940. godine. Kada sam ih izvukao odjednom su počeli na pod da ispadaju razni predmeti i dokumenta iz nacističkog perioda - rekao je Sebastijan.

Među pronađenim predmetima su gas maske, revolver, zlatni orao, pozlaćena kopča za pojas sa kukastim krstom i veliki portret Adolfa Hitlera.

Učitelj je odmah obavestio Arhiv u Hagenu, a oni su iz njegovog doma odneli čak 12 kutija sa predmetima iz perioda Drugog svetskog rata.

Tokom rata, kuća je bila kancelarija Nacionalsocijalističke narodne zaštite (NSV). Iz te zgrade 1940-ih godina organizovane su distribucije gas maski, opreme i hrane.

- Na spiskovima koje smo pronašli piše koliko je jaja, hleba, mleka i mesa podeljeno porodicama Muler, Majer i Šmic - rekao je zaposleni u arhivu, piše Bild.de.

Stručnjaci pretpostavljaju da je nepoznati stanovnik ove kuće u žurbi napunio okno širine 25 centimetara, koje se proteže od prizemlja do potkrovlja sa nacističkim predmetima, pre nego što su Amerikanci 1945. godine ušli u Hagen.

- Posle 1945. godine, okno je korišćeno kao neka vrsta kante za smeće. Pronašli smo i kalendar iz 1961. godine, kutije cigareta, cipele i pribor za lule - rekao je arhivator.

Sebastijan i njegova porodica nisu imali pojma da se nacistički predmeti kriju u zidu njihovog doma. Njegovi roditelji su dom u kom on danas živi sa porodicom kupili šezdesetih godina prošlog veka.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mihailović

    18. avgust 2021 | 07:20

    Tako u Glini (Hrvatska) kad je počeo rat izbegli Hrvati iz jedne kuće i tu uselili izbegle Srbe. Novi stanari na tavanu pronašli posuđe sa žigom kukasti KRST...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA