Makron: Kriza u Libanu je posledica političkih promašaja

Novi premijer Nadžib Mikati koji je imenovan 26. jula obećao je da će bez odlaganja formirati vladu, ali za sada nema pomaka

  • 1
Emanuel Makron

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je danas da kriza u Libanu nije "ni slučajnost ni smrtni ishod", već rezultat individualnih i kolektivnih političkih promašaja i "neopravdanih disfunkcija".

Iz svoje letnje predsedničke rezidencije u zamku Breganson na jugu Francuske predsednik Makron se uključio danas preko video linka u rad međunarodne videokonferencije za podršku građanima Libana na kojoj je učestvovalo 40 država i međunarodnih organizacija, prenosi pariski list Mond.

Liban je bez vlade od ostavke Hasana Diaba i njegovog kabineta nakon eksplozije u Bejrutu 4. avgusta prošle godine, kada je smrtno stradalo više od 200 ljudi, devastiran veliki deo Bejruta, a građani traumatizovani.

Novi premijer Nadžib Mikati koji je imenovan 26. jula obećao je da će bez odlaganja formirati vladu, ali za sada nema pomaka.

Uprkos brojnim pritiscima, posebno Francuske, libanski zvaničnici nastavili su da opstruišu formiranje vlade i sprovođenje strukturnih reformi koje zahteva međunarodna zajednica u zamenu za milijarde dolara pomoći neophodne za okončanje krize u zemlji.

- Svi rokovi su propušteni, obaveze nisu ispunjene. Liban definitivno zaslužuje bolje nego da živi od međunarodne solidarnosti - poručio je francuski predsednik i najavio hitnu pomoć od gotovo 100 miliona evra iz Francuske u narednih dvanaest meseci, a nakon toga i 85 miliona evra za podmirivanje osnovnih potreba libanskog stanovništva.

Ukupno 370 miliona dolara (312 miliona evra) međunarodne pomoći obećano je danas Libanu na međunarodnoj konferenciji, kojom su zajedno predsedavali francuski predsednik Makron i zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed iz Nigerije.

To je za 20 miliona više sume koju je za Liban inicijalno projektovala Jelisejska palata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA