Uspavali Močiku (31): U zoo vrtu u Oregonu uginuo jedan od najstarijih pingvina na svetu

Mo je bio najstariji mužjak svoje vrste u severnoameričkim zoo vrtovima i akvarijumima, možda i na celom svetu

  • 0
Pingvin Močika Printskrin: Youtube/Oregon Zoo

Više od tri decenije, pingvin Močika šarmirao je posetioce i bio ambasador svoje ugrožene vrste u zoo vrtu u Oregonu. Ptica koju su opisivali kao portparola svoje kolonije, lično je pozdravio i dočekao hiljade gostiju tokom svog životnog veka, a snatralo se da više voli društvo ljudi, navodi NPR.

Bio je jedan od najstarijih Humboltovih pingvina na svetu, pa je njegove uznapredovale godine pratilo i sve lošije zdravlje. Imao je problema sa vidom i hodanjem. Na jednom oku je imao kataraktu, a artritis u kukovima. U subotu su zaposleni u zoo vrtu odlučili da Močiki okončaju muke. Imao je 31. godinu.

- Močika je bio najstariji mužjak svoje vrste u severnoameričkim zoo vrtovima i akvarijumima, možda i na celom svetu - rekao je Trevis Kuns, koji je nadgledao populaciju ptica u zoo vrtu u Oregonu.

Mo se izlegao 1990. godine. Živeo je 10 godina duže od prosečnog života Himboltovih pingvina.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstariji pingvin, koji nije u prirodnom staništu, je ženka papunskog pingvina, Oldi, koja je ovog aprila napunila 41. godinu.

Kako navodi Međunarodna unija za konzervaciju, Humboltovi pingvini su podložni izumiranju. Procenjuje se da je u svetu preostalo 12.000 parova za razmnožavanje. Ova vrsta je uobičajena za obale Perua i Čilea, a najviše je ugrožava preteran ulov hrane koju jede, ribarske mreže u koje se upetljaju i staništa koja nestaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA