Trebalo je da bude plen, a postala je grabljivica: Koza napala i ubila medvedicu

Ostatke medvedice, koja je težila samo 70 kg, otkrio je 4. septembra jedan planinar u kanadskom parku

  • 0
koza ilustracija

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Retko koji grabljivci u kanadskoj divljini napadaju toliko nemilosrdno poput grizlija, zastrašujućom brzinom i dugim, oštrim kandžama.

Međutim, jedna planinska koza ne samo da se obranila i nije postala obrok, već je uspela i da ubije medvedicu svojim rogovima, prenosi Gardijan.

Službenici kanadskog parka rekli su da je forenzička obdukcija ženke grizlija pokazala da ju je ubila koza, nakon što su njeni rogovi medvedici probili pazuhe i vrat.

- Kad grizliji napadnu, obično se usresrede na glavu, zadnji deo vrata vrata i ramena svog plena. Napad uglavnom dolazi odozgo. Obrambeni odgovor planinske koze bio bi takav da se zaštiti svojim oštrim rogovima - objasnio je David Laskin, ekolog za divlje životinje u Kanadskim parkovima.

Priroda je puna iznenađenja

 

Ostatke medvedice, koja je bila teška samo 70 kg, i za koju se veruje da nije imala mladunčad, otkrio je 4. septembra jedan planinar na stazi planine Fild u Britanskoj Kolumbiji.

Leš je kasnije prebačen avionom zbog zabrinutosti da bi mogao da privuče druge grabljivice.

Planinske koze, koje zbog svog debelog belog krzna izgledaju kao sablasna stvorenja visoko u planinama, mogu biti teške čak 125 kilograma, a njihovi crni rogovi mogu dostići dužinu od 30 cm.

Iako retko silaze sa planinskih vrhova, njihov prostor za ispašu ponekad se preklopi sa staništima grizlija, što često dovodi do kobnih susreta.

- Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti, ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja videli - rekao je Laskin.

U nacionalnom parku "Yoho" 2018. godine snimljena je jedna koza koja odbranila svoje jare od napada grizlija.

- Medvedi se izlažu riziku kada napadaju velike kopitare poput losova, a bilo je i drugih slučajeva u kojima su planinske koze u obrani ubile medvede. Međutim, retko možete videti da je to ovako dokumentovano, rekao je Laskin. Ovo je definitivno bilo zanimljivo i podsetnik da je priroda puna iznenađenja - zaključio je on.

Video: Prelepe su, piju čaj, gazda o njima brine kao Bog i na tome zarađuje: Koze iz visokog društva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA