≫ 

Kanađanke živele mesec dana u Beogradu "na visokoj nozi": Otkrile su koliko ih je sve to koštalo

Dve Kanađanke su, u želji da upoznaju nove krajeve, stigle i do Srbije. U našoj prestonici provele su mesec dana i prijatno su iznenađene kako su uspele da žive opušteno, a da ih to, bar po njihovim kriterijumima, nije puno koštalo

  • 18
Stefani i Džilijen

Printscreen: Youtube/Our Freedom Years

Stefani i Džilijen žive životom koji bi verovatno mnogi želeli. Nakon godina napornog rada stekle su dovoljno da mogu prevremeno da se penzionišu i da uživaju u životu. Dve Kanađanke su shvatile da život "od 09 do 17 časova " nije za njih i sada dane provode tako što putuju svetom i istražuju koliko košta život u svetskim metropolama.

Obe su rođene u Torontu, gde su i provele veći deo života. Kako su maštale da rade u inostranstvu, pre desetak godina su donele odluku da se odsele u Singapur, i da tamo nastave da grade svoje karijere. Posle šest godina izuzetno stresnog posla u korporacijama, ali i godina pametnog ulaganja, Stefani u svojih četrdeset i kusur, a Džilijan u 38. godini, stvorile su uslove da se penzionišu.

- To se dogodilo 2019. Prodale smo sve što smo imale, spakovale se i krenule da živimo neki drugi život, život na putu, u društvu naših pasa - kažu ove dve dame.

Od tada neprestano putuju. Ni pandemija ih u tome nije sprečila. Obišle su Poljsku, Ukrajinu, Tursku, Italiju, Grčku, Hrvatsku i Maltu. Najkraće su se zadržale u Ukrajini, dve nedelje, dok su Tursku obilazile četiri meseca i videle Istanbul, Fetije i Kas.

- Za nas prevremena penzija samo znači da ne moramo da idemo na posao da zaradimo platu. Imamo dovoljno da živimo... Povukle smo se kada su naše karijere dostizale vrhunac, a pred nama je još mnogo produktivnih godina. Tako da, iako smo u penziji, i dalje volimo izazove i da budemo produktivne. Penzija u našem slučaju ne znači da ćemo čitav život provesti na plaži. To samo znači da sada možemo da ostvarujemo naše želje i interesovanja - objašnjavaju ove dve zanimljive žene.

Može li se u Beogradu dobro živeti, a da ne košta mnogo?

 

Želja da upoznaju nove krajeve, hranu i istoriju neke zemlje dovela ih je i do Srbije. U našoj prestonici provele su mesec dana i prijatno su iznenađene kako su uspele da žive opušteno, mnogi Srbi bi čak i rekli "na visokoj nozi", a da ih to, bar po njihovim kriterijumima, nije puno koštalo.

- Ako ste poput nas, onda želite da iskoristite maksimum koje god mesto da obilazite. To znači da odsednete u prelepom Airbnb stanu, da jedete u restoranima, da imate priliku da upoznate kulturu jednog naroda, a sve to po pristupačnim cenama - ovim rečima su Stefani i Džilijen započele svoj vlog.

Ističu da ovo u Evropi nije baš lako postići, jer su brojne destinacije omiljene među turistima, što svi koriste da "dignu cene".

- Bar je takva situacija tokom letnje sezone. Zato smo se zapitale da li je možda istočna Evropa mesto gde možemo da ostvarimo naš cilj. Došle smo u Beograd na mesec dana, boravile smo u super sređenom stanu u samom centru grada, skoro svakog dana smo uživale u restoranima i jele neverovatno ukusnu hranu i sada je vreme da podvučemo crtu i preračunamo koliko nas je ovo sve koštalo - pričaju Kanađanke.

Kažu da su, kada su istraživale Beograd kao destinaciju, imale utisak da će budžet koji su namenile dosta da im potraje, ali su se pitale da li će investicija zaista da se isplati.

- Nismo bile sigurne šta prestonica Srbije može da nam ponudi. Nismo znale kako je u Beogradu danas. Nismo očekivale da ćemo zateći tako sofisticiran i kosmpolitski grad - iskrene su Kanađanke.

One su odsele u srcu Beograda, nedaleko od Studentskog trga i Kalemegdana. Tražile su stan koji će da zadovolji njihove želje i potrebe.

- Kako smo stalno u putu, hoćemo da stan gde odsednemo deluje kao dom. Ovde smo to pronašle. Doduše, u svakom stanu želimo da imamo mašinu za veš, mašinu za sudove i klima uređaj. Ovde smo imali samo klimu - priča Džilijan.

Kako je kuhinja u stanu zaista mala, nije bilo mnogo prostora za "ozbiljno kuvanje", pa su se uglavnom hranile napolju.

Možeš da uživaš, a ništa da ne platiš

 

- Najbolje kod ovog stana jeste lokacija, jer jedino što smo uložili u prevoz jeste pare koje smo dale na taksi koji nas je dovezao od aerodroma do ovde. To nas je koštalo 20 dolara - objašnjava Stefani.

Zanimljivo im je bilo to što u Beogradu možeš dobro da se provedeš, bez da te to išta košta. Ističu da su uživale u šetnjama gradom i da su svašta videle i naučile.

- Tu je Trg republike, Skadarlija, Kalemegdan... Stara tvrđava nam je svakako omiljena. Ujutru je predivno šetati i gledati u Savu, ista je priča i kad zalazi Sunce - priča Stefani.

Džilijan kaže da je na nju neverovatan utisak ostavio Hram Svetog Save.

- Bila sam u nekim zaista predivnim crkvama, ali ovaj hram je spektakularan - ne krije oduševljenje.

Dodaju da su neke stvari morale i da plate, poput posete muzejima, ali po načinu na koji pričaju o obilascima deluje da ne žale ni za jednim uloženim dinarom, odnosno dolarom.

- Bile smo u Etnografskom muzeju, koji je zaista zanimljiv. Obišle smo i konak knjeginje Ljubice. Jedno popodne smo izdvojile da probamo pet različitih vrsta rakije - dodaju sa oduševljenjem.

Najviše vremena su posvetile obilasku restorana, jer im je to najomiljenije kod svakog putovanja. Savete o tome koja su mesta dobra za klopu tražile su od raznih vlogera, blogera i drugih influensera.

- Ono što možemo da kažemo jeste da smo uživale, a najvažnije je to da su ovde cene toliko niske da smo bukvalno svaki dan jele napolju, barem jednom - priča Stefani.

Navodi da su obišle restorane u kraju gde su uživale u srpskim specijalitetima. U restoranima su posebnu pažnu posvetile predjelima, pa su tako prijatno iznenađene što su vruće lepinje i ajvar mogle da pojedu za svega 3,5 dolara, odnosno 350 dinara.

- Sarmica od zelja nas je koštala 6 dolara, ćevapi 7 dolara, Karađorđeva šnicla 9,5 dolara - navode cene u vlogu.

Nisu zaobilazile ni restorane brze hrane. Oduševljeno su komentarisale pljeskavicu i šiš ćevap, za koji su izdvojile 2,4 dolara.

Zavolele burek, a išle su i na pijacu

 

- Dan smo često započinjale u pekari, sa burekom, koje smo plaćale 1 dolar, ali smo doručkovale i u restoranima gde bi nas doručak za dvoje koštao do 10 dolara - priča Stefani.

Džilijan kaže da bez obzira na pristupačne cene nisu odustale ni od ideje da kuvaju, iako im je kuhinja bila veoma mala. Većinu namirnica su pronalazile na Zelenom vencu, a ostatak bi kupovale u nekom od lanaca supermarketa.

- Pijaca je zaista jeftina, ali glavna barijera na tezgama bilo je to što prodavci ne govore dobro engleski. Istina, na taj problem nismo često nailazile u restoranima i u prodavnicama - kaže Džilijan.

Dodaje da su se snalazile na razne načine da se sporazumeju, ali je vredelo. U snimku prikazuju sto pun voća i povrća, a navode da su za šargarepe, kupine, borovnice, paprike, paradajz, kukuruz, krastavac, zelenu salatu, breskve i smokve izdvojile svega 10 dolara.

- Ukoliko ste tip koji voli da kuva, u Beogradu možete da prođete zaista jeftino - kaže Džilijen.

U jednom trenutku su se iznenadile što i dalje imaju para u novčaniku iako su dosta lutale.

Dobile i više nego što su očekivale

 

- Baš nas je to iznenadilo. Ovaj deo Evrope je tako sofisticiran, a opet ima pristupačne cene. Očekivale smo svašta a zatekle smo grad sa zaista dobro očuvanim starim jezgrom, divnim ulicama i restoranima i mnogo zelenila - kaže Džilijan.

Na kraju kada su sve sabrale, shvatile su da su odlično prošle.

- Airbnb nas je koštao 1,056 dolara, što je zaista pristojna cena, jer smo boravile u moderno opremljenom stanu, na savršenoj lokaciji. Na prevoz smo potrošile samo onih 20 dolara na taksi, na ulaznice 21 dolar. To što smo jele napolju, ponekad i dva puta dnevno ukupno nas je koštalo 411 dolara, a punjene frižidera za čitavih mesec dana nas je izašla 351 dolar - nabrajala je Džilijen.

Stefani kaže da nisu očekivale da će moći ovako da uživaju u nekom evropskom gradu po tako pristupačnim cenama.

- Ukupno samo potrošile 1.858 dolara za mesec dana - zaključuje ona.

Nakon boravka u Beogradu odlučile su se da dalje obilaze Srbiju.

- Uvek želimo da upoznamo dušu naroda, da budemo tamo gde nema baš mnogo turista - kažu Kanađanke.

Nakon Beograda su otišle u Novi Sad. Opet su se smestile u stanu u centru, kojim su bile oduševljene.

- Nismo znale šta da očekujemo od grada koji je mnogo manji od Beograda. Mislile smo da ćemo zateći samo jednu ulicu u centru i to je to. Ali, centar Novog Sada je zaista šarmantan - započinju priču Kanađanke.

Dunavski park je bio baš po njihovoj meri. Rado su tu šetale sa psima i komentarisale kako je idelan za piknik.

- Možda smo najviše strahovale, kao i uvek kad putujemo, kako ćemo se sporazumevati. Ali u Beogradu to nije bio problem. Ne samo u restoranima... Obišle smo i veterinara i zubara i kiropraktičara. Da, neko bi rekao da je ovo kao zdravstveni turizam, donekle i jeste - kaže Stefani.

Nakon upoznavanja Novog Sada, restorana, prodavnica i pijaca, ove dve hrabre žene odlučile su da obiđu okolinu. Zaputile su se na Frušku Goru, kako bi uživale u pešačenju, ali i kako bi obišle manastire, ali i vinarije i seoska gazdinstva.

- Hoćemo da se ponašamo kao lokalci, da obilazimo salaše, uživamo u dobroj hrani i dobrim vinima - govore Kanađanke dok sedaju u automobil koje su iznajmile da bi obišle okolinu Novog Sada.

Čim su stigle na Frušku Goru odlučile su da dalje krenu peške. Bile su oduševljene prirodom.

- Oko nas su šume, vinogradi, zaista savršeno - kaže Džilijen.

Obišle su manastir Rakovac i oduševljene su činjenicom da srpske svetinje, koliko god puta bile paljene i uništavane, su uvek obnavljane.

- I u ovom trenutku se radi na obnovni manastira. Zaista je divno - kaže Stefani.

Nakon obilaska manastira, zaputile su se u jednu od vinarija i bile su oduševljene fruškogorskim vinima.

- I ovde smo uživale u brojnim specijalitetima, sve je bilo preukusno - kažu gošće iz Kanade, koje i dalje putuju po Srbiji.

Ostaje da vidimo koliko će ih koštati mesec dana lagodnog života u Vojvodini.

Video: Angela Mutua Ćirić je srpska snajka a njeno izvođenje pesme Veseli se srpski rode zvuči ovako

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nenad

    28. septembar 2021 | 10:16

    Dosle na paradu.

  • Gofa195

    28. septembar 2021 | 11:02

    Ja bio u Kanadi 4 godine smorio sam se kao plovak... Jedva sam cekao da se vratim u Srbiju gde se nesto i desava.. Tamo je sve mrtvo..

  • Darth Vader

    28. septembar 2021 | 10:19

    Znaci da paru, za normalan zivot u BGu, treba 1500e tj 2 "prosecne" plate 😋

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA