≫ 

Bronzana statua oskudno odevene žene izazvala raspravu o seksizmu u Italiji, traže da je sruše

Kip u Sapriju predstavlja "uvredu za žene i istoriju koju bi trebalo da slavi", kažu političari

  • 2
Bronzana statua žene seksizam Italija Foto: Facebook/Emanuele Stifano

Kip žene u haljini otkriven je u subotu u italijanskom gradu Sapri dok su oko spomenika stajali muškarci, uključujući i bivšeg italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

Bronzana statua oskudno odevene žene iz poznate pesme iz 19. veka izazvala je spor zbog seksizma u Italiji.

Kip, delo vajara Emanuela Stifana, posveta je pesmi "La spigolatrice di Sapri" (Čistač Saprija), koju je napisao pesnik Luiđi Merkantini, prenosi Independent.

Pesma je zasnovana na neuspeloj ekspediciji italijanskog revolucionara i socijalističkog mislioca Karla Pisakanea protiv Napuljske Kraljevine 1857. godine. Tada je živote izgubilo 300 ljudi.

Prozivajući ono što su opisali kao seksizam umetničkog dela, nekoliko italijanskih političara zatražilo je da se statua "sruši".

Laura Boldrini iz Demokratske stranke rekla je da je statua "uvreda za žene i istoriju koju bi trebalo da slavi".

- Kako institucije mogu da prihvate predstavljanje žena kao seksualni objekat? Muški šovinizam jedno je od zla Italije - napisala je Boldrini na Tviteru.

Žene još jednom trpe poniženje zbog ovakvog čina, rekla je Laura, dodajući da su žene ovako "lišene duše i bez ikakve veze sa društvenim i političkim aspektima priče".

Monika Kirina, članica Senata, kritikovala je Stifanov rad i okupila se, zajedno sa svojim kolegama, da traže njegovo uklanjanje.

- Šamar istoriji i ženama koje su još uvek samo seksualni objekti. Ova statua ne govori ništa o samoopredeljenju onoga koji je odlučio da ne ide na posao i da stane na stranu borbonskog ugnjetača - napisala je ona.

Bronzana statua žene seksizam Italija Foto: Facebook/Emanuele Stifano

Gradonačelnik Saprija Antonelo Đentile, rekao je da "nijedna društvena ili politička partija nije kritikovala rad ili iskrivila koncept rada koji je stvorio umetnik".

Vajar je svoj rad branio izjavom u ponedeljak, u kojoj je tvrdio da je pokrivao ljudsko telo "što je manje moguće, bez obzira na pol", kad god je pravio neku skulpturu.

U slučaju Gleanera iz Saprija, Stifano je rekao da je "iskoristio morski povetarac" da "istakne telo".

- Ovo treba da pokaže anatomiju koja nije trebalo da bude veran prikaz seljanke iz 19. veka, već da predstavlja ideal žene, da izazove njen ponos, buđenje savesti, sve u trenutku velike patetike - napisao je umetnik na Fejsbuku.

Video: Još jedan trening atraktivne italijanske novinarke Dilete Leote

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA