≫ 

U drevnom gradu Maja otkriveno arheološko nalazište: Objekti pravljeni od blata, upućuje na replike

Stručnjaci smatraju da je Tikal, arheološki lokalitet u Gvatemali, u davnoj prošlosti bio jedno od najvažnijih naselja u drevnom carstvu Maja, posebno između 200. i 900. godine posle Hrista

  • 0
arheolog, arheolozi, arheološko nalazište, iskopine Foto: Shutterstock

Arheolozi pomoću moderne tehnologije snimanja terena danas mogu otkriti drevne zgrade i građevine koje se inače ne vide na površini. Tako su nedavno laserima pronašli skriveno naselje u jednom od najvećih gradova drevnih Maja – Tikalu.

Stručnjaci smatraju da je Tikal, arheološki lokalitet u Gvatemali, u davnoj prošlosti bio jedno od najvažnijih naselja u drevnom carstvu Maja, osobno između 200. i 900. godine posle Hrista. Kada je bio na vrhuncu, u njemu je verovatno živelo i do 90.000 ljudi.

Koristeći opremu za skeniranje LIDAR, arheolozi su pronašli dokaze o naselju čije građevine liče na stil zgrada u Teotihuacanu; velikoj metropoli čija je gradnja krenula vekovima pre uspona Asteka, a koju je izgradila uglavnom nepoznata kultura, piše Science Alert, prenosi Index.hr.

Ovo otkriće moglo bi naučnicima da ponudi neke odgovore o interakciji ova dva grada. Iako su bili međusobno udaljeni više od 1.000 kilometara, već je poznato da su trgovci putovali između ta dva urbana središta.

- Pokazalo se da je ono što smo smatrali prirodnim brežuljcima zapravo naselje koje podseća na carsku palatu u Teotihuacanu - rekao je antropolog Stefan Hjuston sa Univerziteta Braun.

- Bez obzira na to ko je izgradio ovu repliku i zašto, to bez sumnje pokazuje da je mnogo ranije nego što mislili postojala određena vrsta interakcije između Tikala i Teotihuacana - dodao je.

Grobno mesto ratnika

Ono što posebno iznenađuje kod ovog otkrića jeste to da se arheološki lokalitet Tikal temeljno istraživao još od 1950-ih te da je sve to vreme ovo naselje bilo skriveno od pogleda.

Stručnjaci smatraju da su pronađene zgrade možda služile kao neka vrsta diplomatskog predstavništa ili možda vojna ispostava. Čini se da su ga napravili ljudi iz Teotihuakana ili meštani pod njihovom kontrolom.

Iskopavanja su pokazala da su objekti u tom naselju bili napravljeni od blata, a ne od vapnenca kojeg su tradicionalno koristile Maje, što upućuje na to da su na tom mestu možda građene replike.

U tom su naselju našli i na jedno grobno mesto za koje se čini da se u njemu nalazi teotihuakanski ratnik, a koje podseća na slične iskopine u tom dalekom gradu.

Istraživanje naziva A Teotihuakan kompleks at the Classic Maya city of Tikal, Gvatemala objavljeno je u časopisu Antiquity.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA