≫ 

Finska će vakcinisati kune protiv korona virusa: Izdata dozvola za eksperimentalno cepivo

Vizoni se na farmama gaje zbog krzna, a širom Evrope prijavljivani su slučajevi da ove životinje obolevaju od korona virusa

  • 2
Danska vizoni Foto: Tanjug/AP

Finska će otpočeti vakcinaciju kuna protiv korona virusa na farmama širom zemlje. Odluka je doneta nakon što su vlasti dale privremenu dozvolu za eksperimentalnu vakcinu, javljaju svetski mediji.

Privremena dozvola važiće do kraja decembra ove godine, a do tada će nadležni imati više informacija. Finske vlasti navode da se takve dozvole za vakcine mogu dati tokom pandemije, kada ne postoji nijedno drugo raspoloživo cepivo.

Vizoni se na farmama gaje zbog krzna, a širom Evrope prijavljivani su slučajevi da ove životinje obolevaju od korona virusa. Podsetimo, u Danskoj je prošle godine ubijeno oko 17 miliona jedinki zbog korona virusa.

- Do sada smo pripremili oko pola miliona doza, i to bi trebalo da bude dovoljno da sve životinje vakcinišemo dva puta - kaže Džusi Peura, direktor Udruženja uzgajivača krzna, koje je napravilo vakcinu u saradnji sa Univerzitetom u Helsinkiju.

Kako klinička ispitivanja još nisu izvršena, nije moguća komercijalna distribucija cepiva. Isto tako, vakcine će biti date u skladu sa striktnim procedurama na 1.000 farmi u Finskoj, kako bi se sprečilo eventualno širenje korona virusa.

Odobrenje za upotrebu vakcina validno je samo u Finskoj, gde do sada nije registrovan nijedan slučaj obolevanja kod vizona, i gde je nivo transmisije virusa među ljudima među najnižima u EU.

Uzgajivači su uvereni da je ovo prva ovakva vakcina koja je odobrena u EU. Podsetimo, prethodno je Rusija u martu registrovala prvu vakcinu za životinja protiv korona virusa, koja je prethodno testirana na psima, mačkama, kunama i lisicama.

Vizoni su do sada jedina životinja za koju je utvrđeno da mogu da prenesu korona virus na ljude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Olja

    1. oktobar 2021 | 13:47

    Aaaaahahahahahaha, pa nema dalje! Zaustavite Zemlju, silazim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA