≫ 

Vijetnamskom ratnom veteranu ukradena odlikovanja: Stranac ih pronašao posle 40 godina na dvorišnoj rasprodaji

Gas Albirton povređen je u tri odvojena napada i time zaslužio više medalja Purpurno srce

  • 1
Purple heart medal Foto: Shutterstock

Vijetnamski ratni veteran ponovo se ujedinio sa svojim voljenim medaljama Purpurnog srca, skoro 40 godina nakon što su ukradene, i to zahvaljujući potpunom strancu.

Gas Albirton (71) mislio je da nikada više neće videti medalje koje je dobio za zasluge u ratu nakon što su ukradene tokom pljačke njegove kuće u Bruksfildu na Floridi 1982. godine. Ipak, nedavno je doživeo iznenađenje, kada ih je Džejmi Bat pronašao na dvorišnoj rasprodaji u istom gradu u kom su ukradene pre 39 godina.

- Džejmi je rekao da je kupio medalje Purpurnog srca na dvorišnoj rasprodaji i da je na zadnjoj strani bilo urezano moje ime - objasnio je Gas.

Nakog tog otkrića, Džejmi je krenuo u potragu za Gasom i potom vratio medalje njihovom vlasniku.

- Dobio sam svoja Purpurna srca nakon 39 godina. Da biste dobili do odlikovanje morate da pustite krv za svoju zemlju. Ja sam pustio svoj deo krvi za svoju zemlju - kaže Gas, nazivajći ujedinjenje sa svojim medaljama čudom.

Gas je imao samo 18 godina kada je 1968. godine bio raspoređen u Vijetnam da služi u američkoj vojsci.

- U petak uveče sam maturirao u srednjoj školi. U subotu sam dobio poziv za vojsku, a već u ponedeljak sam bio u vojsci u Džordžiji - priseća se.

Dok je služio u inostranstvu, Albriton je povređen u tri odvojena napada. Njegove žrtve su mu kasnije donele više medalja Purpurno srce.

- Prvi put sam pogođen iz AK47 u desno rame. Drugi put sam ranjen u stopala, noge, prepone. Raketa je probila bunker, a geleri su me pogodili u leđa. Jedan komad mi je prošao kroz grudni koš. I dalje mogu da hodam. Bog je bio dobar prema meni - objašnjava.

Kada se rat završio 1975. godine, Albirton se prilagodio civilnom životu, čuvajući uspomene iz vremena koje je proveo u Vijetnamu.

- Sačuvao sam mnogo stvari u velikom vrču za vodu. Imao sam džepne noževe, puno sitniša i druge sitnice, a tu sam ubacio i medalje - dodaje.

Taj vrč je bio jedan od predmeta koji su ukradeni 1982. godine kada su lopovi provalili u njegov dom.

- Ko god da mi je provalio u kuću, ukrao je nekoliko pištolja i tu posudu sa sitninom - objašnjava, napomenuvši da je prijavio krađu, ali nije imao drugog izbora osim da nastavi sa svojim životom.

On se kasnije preselio u Dablin u Džordžiji, gde i sada živi. Tokom godina bio je aktivno uključen u zajednicu kao volonter u medicinskom centru.

Tek nedavno Bat mu se javio sa dobrim vestima i pitao ga za adresu kako bi mu poslao medalje. Iako je Gas oduševljen što ih je dobio nakon gotovo četiri decenije, ističe da je najviše uzbuđen da upozna Džejmija uživo i zizrazi mu zahvalnost uz šolju kafe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Гаргамел

    5. oktobar 2021 | 10:20

    Није битно колико си ти крви пролио у агресији већ колико си ТУЂЕ крви пролио !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA