Istorijska naslovna strana magazina Tajm: "Da li obrisati Fejsbuk?"

Na to pitanje nije naveo samo pad Fejsbuka i priče o krađi podataka, već i podaci koje je iznela buvša zaposlena te kompanije, koja tvrdi da su u Fejsbuku svesni štete koju Instagram nanosi prihičkom zdravlju dece, ali da je ignorišu

  • 3
Časopis TIME Foto: Instagram/time

Društvene mreže u ponedeljak su doživele krah, kada je "pao" Fejbuk i njegov mesindžer, a sa njima i WhatsApp i Instagram koji su u vlasništvu Fejsbuka. Taj potres na internetu odjeknuo je svuda u svetu, te je američki magazin Tajm na naslovnu stranu stavila vlasnika Fejsbuka Marka Zakerberga, prego čijeg lika je ispisano pitanje "Da li obrisati Fejsbuk?", sa opcijama za potvrdu i odustajanje.

Na to pitanje nije naveo samo pad Fejsbuka i priče o krađi podataka, već i podaci koje je iznela buvša zaposlena te kompanije, koja tvrdi da su u Fejsbuku svesni štete koju Instagram nanosi prihičkom zdravlju dece, ali da je ignorišu.

Pre pet godina, Rodžer Meknejm započeo je misiju da pomogne Fejsbuku pri promeni njegove kulture, biznis modela i algoritama, piše Tajm.

- Bio sam uključen u rad kompanije u njenim ranim danima kao savetnik i investitor. Od tada sam, kao i mnogi drugi, pritiskao osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga i glavnu operativnu službenicu Šeril Sandber da reformišu Fejsbuk. Komunicirao sam sa njima privatno. Oglašavao sam se u javnosti. Pisao sam za Tajm 2019. godine, nagovarajući Fejsbuk i Silikonsku dolinu da usvoje tehnologiju kojom upravljaju ljudi umesto zavisničkih, opasnih algoritama. Ništa se nije dogodilo. Poslednje tri nedelje dovele su do promena - napisao je.

Hrabra uzbunjivačica Fransis Haugen je, kako kaže, transformisala razgovor o reformi tehnologije i postigla više nego što su Meknejm i ostali postigli ulažući godine truda.

- Dokumenti koje je prosledila Vol strit žurnalu potvrdili su da šteta koju nanosi poslovanje Fejsbuka nije slučajnost, već neizbežan rezultat opasnog dizajna. U mnogo slučajeva dokumenti pokazuju da je Fejsbuk odlučio da udvostruči poslovanje, bez obzira na to što su bili svesni štete koju izazivaju i pritiska za promenama - dodao je.

Meknejm je istakao da je jasno da su kreatori politike i mediji konstantno potcenjivali opasnost koja vreba od strane Fejsbuka, verujući ružičastim tvrdnjama o moći povezivanja u celom svetu i poverenju koje nije bilo zasluženo.

On je dodao sa se "Fejsbuk neće popraviti sam".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 123

    9. oktobar 2021 | 06:41

    Niste svesni koliko je tesko obrisati FB, skoro sam pokusao samo sto nisam odustao...

  • JA

    9. oktobar 2021 | 03:31

    DA, definitivno. Sve je bilo bolje pre fejsbuka, instagrama i tiktoka.

  • Toni

    9. oktobar 2021 | 16:25

    Treba ga bojkotovati...unistice ga corona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA