• 4

DNK analizom otkriven praunuk Bika koji sedi

Ovo je prvi put da je DNK davno umrle osobe korišćen za utvrđivanje porodične veze između žive osobe i istorijske ličnosti i nudi potencijal da se to uradi sa drugima, čija se DNK može izdvojiti iz ostataka kao što su kosa, zubi ili kosti

  • 4
Bik Koji Sedi

Foto: Wikimedia/ [show]Orlando Scott Goff

Uzorak kose koji pripada legendarnom poglavici američkih Indijanaca iz 19. veka, Biku koji sedi, omogućio je naučnicima da potvrde da je muškarac iz Južne Dakote njegov praunuk.

Naučnici su uzeli DNK iz malog uzorka kose Bika koji sedi, koji se čuva u Vašingtonu, a pokazalo se da je Erni LaPoint (73) njegov praunuk, prenosi BBC.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK.

- Osećam da je ovo istraživanje DNK još jedan način da identifikujem moju linijsku vezu sa mojim pradedom. Ljudi dovode u pitanje našu vezu sa našim pretkom otkad znam za sebe. Oni nam konstantno stvaraju neprijatnosti i verovatno će sumnjati i u ove nalaze - rekao je LaPoint, koji ima tri sestre.

Ovo je prvi put da je DNK davno umrle osobe korišćen za utvrđivanje porodične veze između žive osobe i istorijske ličnosti i nudi potencijal da se to uradi sa drugima, čija se DNK može izdvojiti iz ostataka kao što su kosa, zubi ili kosti, navodi Rojters.

Novu metodu razvili su naučnici predvođeni Eskeom Vilerslevom, direktorom Geogenetičkog centra Lundbek fondacije na Univerzitetu u Kembridžu.

Istraživačima je trebalo 14 godina da otkriju način izdvajanja upotrebljive DNK iz kose, koja se raspadala nakon skladištenja na sobnoj temperaturi pre nego što ju je Smitsonijan predao LaPointu i njegovim sestrama 2007. godine.

Bik Koji Sedi pomogao je da se plemena Sijuksa sa Velikih ravnica okupe i odupru belim doseljenicima koji su zauzeli plemensku zemlju i američkoj vojsci koja je pokušavala da protera Indijance sa svoje teritorije.

Predvodio je indijanske ratnike koji su porazili savezne trupe predvođene generalom Džordžom Kasterom, u bici kod Litl Big Horna 1876. godine u današnjoj američkoj državi Montani.

Video: Da epidemije nisu pobile 90% domorodaca evropsko osvajanje Amerike bi bilo mnogo teže

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima