≫ 

Bivši zatvorenik sa 5 diploma živi na ulici: Priča o beskućniku velikog srca, koji sve daje za šah

Životna priča koja topi i najhladnije srce

  • 0

Loran "Osvajač" je lokalni heroj naselja Iksel u Briselu. Atipični beskućnik čija duša se napaja srećom ljudi u njegovoj okolini, više nego punim stomakom i toplim ćebetom.

Prepoznatljiv je po opsednutosti šahom. Ne samo za igranjem, nego i za omogućavanjem drugima da uživaju u igri. Osmeh na licu mu svakodnevno stoji, jer sugrađanima, opsednutim brzim životom, pruža deo dana za relaksaciju, daje im priliku da uspore svoj životni ritam i skrenu misli od gungule i žurbe kojom su okruženi.

- Nisam svestan šta to ljudima donosi. Da, čujem ljude kako pričaju i kažu da je to kao mehur kiseonika u njihovom danu, u njihovom životu - kaže Loran.

"Osvajač" je uspeo da ogradi svoj kutak sa posloženim šah tablama na glavnom trgu u Ikselu. Samo dođete, sednete i igrate - i Loran je zadovoljan. Na Vama je to koliko ćete udeliti. Na poruci ispisanoj na stolu, Loran ističe da sav novac pre svega ulaže u nove igrice, table i figure. Rite mu ne smetaju, jer zna za šta živi.

- Prvi put sam igrao samo svojom šahovskom tablom. Neko je čekao autobus na stanici i došao do mene sa novčanicom od 10 evra, a ja sam rekao da tabla nije na prodaju, a on je rekao da je to samo za partiju. Rekao sam da je partija besplatna - priseća se Loran.

Pre organizacije besplatnih mečeva na loklanom trgu, Loran je imao buran život, odlučivši da s prošlošću potpuno raskrsti:

- To je priča koja seže u prošlost od pre 17 godina. Izašao sam iz zatvora. Odlučio sam da vratim svoju slobodu pod mojim uslovima. Imam pet diploma i dve pravne licence. Odrekao sam se svega da delim šah za ljude u nevolji, ljude bez pravnih dokumenata, ljude koji prolaze kroz bedu kada ništa nisu tražili - ističe Loran.

Svakome je njegova muka najveća, pogotovu onima bez krova na glavom i redovnog obroka na stolu. Loran "Osvajač" je uprkos tome šahovskim figurama osvojio svoje parče slobode i pronašao smisao svog života.

Priču o Loranu "Osvajaču" pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Ozbiljna škola celom svetu: Beskućnik ni sam nema ništa, ali psu daje sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA