≫ 

Zagrepčanku osudili jer je muža sočno opsovala, ali to nije najbizarniji slučaj

Jedna žena sa Korčule bila je nepravosnažno osuđena na novčanu kaznu od 1.000 kuna jer je vređala brata svog pokojnog supruga

  • 2
Bračna svađa Foto: Shutterstock

Hrvatsku, ali i region, iznenadila je nepravosnažna presuda kojom je 50-godišnja žena sa šireg zagrebačkog područja prekršajno kažnjena zbog porodičnog nasilja jer je suprugu rekla „puši k****”. Žena je osuđena na 45 dana zatvora uslovno na dve godine, a po svemu sudeći, ovo nije jedina bizarna presuda u hrvatskom pravosuđu.

Na portalu sudske prakse, među presudama Visokog prekršajnog suda, mogu se videti brojne presuda koje su donete u proteklih godina. Treba naglasiti da su u većini slučajeva, kada je u pitanju psihičko nasilje, pa čak i kada je popraćeno blažim oblicima fizičkog nasilja, povlačenjem, držanjem za ruku, sprečavanjem prolaska i slično, sudovi su počiniteljima izricali novčane kazne, prenosi Jutarnji.

Međutim, nikakva retkost nisu ni uslovne kazne, a ima i nekoliko bezuvslovnih. Takođe, treba napomenuti da je u većini slučajeva prijavljene osobe policija privodila i zadržavala ih od nekoliko sati do 24 sata nakon čega su izvođene pred prekršajnog sudiju.

- Pronašli smo i jednu zanimljivu presudu kojom je prvostepeni sud, Prekršajni sud u Osijeku, Stalna služba u Đakovu, okrivljenog Ž. J., koji je inače i ranije kažnjavan zbog nasilja u porodici, u novembru 2018. osudio za nepostojeći prekršaj. Osuđen je za prekršaj „iz člana 22. stav 7. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici” te mu je bila izrečena kazna od 60 dana zatvora uslovno na godinu dana.

Viši je sud uočio grešku nižeg suda ustanovivši da spomenuto prekršajno delo ne postoji (član 22. ima šest stavki, a on je osuđen po stavu 7.) te je ukinuo presudu i vratio na ponovljeno suđenje.

- Zanimljiv je i slučaj jedne okrivljene majke koja je tražila da joj sud novčanu kaznu zameni kaznom uslovnog zatvora. Ona je nepravosnažno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 3.600 kuna zbog nasilja u porodici, odnosno udaranja deteta, kojega je i tuširala hladnom vodom. Okrivljena se žalila na tu presudu tvrdeći prvenstveno da sve to nije istina, ali se žalila i na kaznu pri čemu je isticala da je slabog imovnog stanja, da uzdržava dvoje dece i slično pa je tražila da joj se izrekne uslovna osuda. Visoki prekršajni sud odbio je njezu žalbu u pogledu krivice, ali je uvažio deo žalbe koji se odnosi na odluku o kazni. Tako joj je umesto spomenute novčane kazne, upravo zbog njenog slabog imovinskog stanja, izrekao kaznu zatvora u trajanju od 25 dana uslovnom s rokom kušnje od osam meseci.

- Povodom žalbe, viši sud oslobodio je okrivljenu D. B. optužbe za porodično nasilje zbog njenih reči koje je u septembru 2018. vičući uputila svojoj sestri: „Makni se s moje zemlje”. Ustanovljeno je da je niži sud, Opšitnski sud u Sisku, samoinicijativno nadopunio optužbu navodom „a što je kod žrtve izazvalo osećaj uznemirenosti”, što nije smeo da učini. Inače, prvostepenom presudom je zbog spomenutih reči bila osuđena na čak 40 dana zatvora uslovno na šest meseci te je dobila meru zabrane približavanja sestri.

Kad snaja prigovri svekru da mnogo pije

- Visoki prekršajni sud preinačio je osuđujuću presudu nižeg suda koji je svekra i snaju osudio za psihičko nasilje u porodici pred decom. Nakon što mu je snaja prigovorila da opet pije, svekar ju je poslao u p... materinu te dobacio da se ona „j... preko mobilnog” i ponovio to više puta. Snaja mu je uzvratila rečima”Marš van iz kuće, kupi stvari i gubi se van”. Oboje su pravosnažno oslobođeni jer je viši sud zaključio da ni kod jednoga nije utvrđeno postojanje štetnih posledica, odnosno osećaja uznemirenosti i povrede dostojanstva.

- Tu je i pravosnažna oslobađajuća presuda iz avguswta 2019. za bračne partnere koji su godinu dana ranije pred decom imali noćni okršaj. Muž je supruzi više puta rekao da je ku******, a ona je lupala, pljunula i rekla mu da on ode kod svojih k****... Sud je smatrao da se ne radi o psihičkom nasilju koje je kod partnera prouzrokovalo osećaj uznemirenosti i povredu dostojanstva, pa da se stoga ne radi o prekršaju.

- Opšinski sud u Karlovcu 2019. osudio je okrivljenog M. D. na 30 dana zatvora jer je u novembru 2018. došavši u stan pod uticajem alkohola verbalno napao sina pogrdnim rečima „J... ti mater, isteraću te iz stana”. Pritom je supruzi, koja je pokušala da smiri situaciju rekao „Glupačo jedna. p... ti materina”. Viši sud je uvažio njegovu žalbu zaključivši da nisu opisane pa ni utvrđene štetne posledice za žrtve.

- Okrivljena K. F. pravosnažno je, po žalbi, oslobođena optužbe za nasilje u porodici za koje se teretila jer je 2016. na području Slavonije tokom svađe više osoba rekla jetrvi „J... se za evra” te joj je pokazala srednji prst. Nadležni niži sud osudio ju je na novčanu kaznu od 1.000 kuna, ali je viši sud zaključio da se ne radi o prekršaju nasilja u porodici jer okrivljene i žrtva nisu obitelj.

- Jedna Korčulanka bila je nepravosnažno osuđena na novčanu kaznu od 1.000 kuna jer je vređala brata svoga pokojnog supruga, kad je prolazio putem pored njene kuće, rečima: „J**** ti mrtvu majku, majmune, đubre, nećeš ti ovuda prolaziti”. Žena je zbog toga bila i privedena u policiju, ali je na kraju oslobođena.

- U decembru 2019. protiv okrivljenog D. M. potvrđena je osuđujuća presuda tadašnjeg Opšinskog prekršajnog suda u Zagrebu kojom je proglašen krivim za psihičko nasilje nad nevenčanom suprugom u prisustvu deteta. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.4000 kuna,umanjena za 300 kuna zbog vremena provedenog na zadržavanju u policiji. On je nevenčanoj supruzi uputio reči: „K****, crkni, ludakinjo” te joj stao na put prema izlazu iz stana. Okrivljeni D. M. tvrdio je da joj te reči nije rekao nego da joj kazao „Idi da se lečiš, ne zaslužuješ da se s tobom lepo razgovara”, te da je tom prilikom stao na ulazna vrata stana kako bi pokušao da spreči da nezakonito odvede zajedničko dete. Sud je zaključio da i takav njegov opis spornog događaja predstavlja prekršaj za koji se teretio.

- Bračni partneri B. B. i S. B. proglašeni su krivima zbog burnog verbalnog sukoba u koji su bila uključena i deca, pa su oboje pravomoćnom presudom Visokog prekršajnog suda iz februara 2020. osuđeni svaki na po 30 dana zatvora uslovno na godinu dana. Iz odluke višeg suda nije vidljivo kakvim rečima su se „častili”.

- Na 15 dana zatvora uslovno na deset meseci 2019. bio je osuđen okrivljeni D. H. zbog psihičkog nasilja u porodici nad svojom majkom. On je u dvorištu porodične kuće vređao majku pogrdnim riječima: “J... ti mater, krepaj više, daj mi malo mira, idi u k...“, a zatim je uništio nekoliko njezeih goblena bacivši ih na pod. Ujedno je dobio i privremenu zabranu približavanja majci. On se na tu presudu žalio, a Visoki prekršajni sud je žalbu uvažio i vratio predmet na ponovno suđenje.

- Opšinski sud u Virovitici osudio je okrivljenog D. L. u februaru 2020. što je početkom te godine u porodičnoj kući ponovio prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici jer je tokom svađe vikao na suprugu i uputio joj niz pogrdnih reči i psovki. Dobio je 20 dana zatvora uslovno na šest meseci i zabranu približavanja supruzi.

- Isti sud osudio je u maju prošle godine okrivljenog I. K. koji je dva meseca ranije ponovio nasilje u porodici pred decom, a i u prisustvu radnice Centra za socijalni rad, tako da je verbalno napao suprugu rečima: „Kujo, d****”. On je dobio bezuslovnu zatvorsku kaznu od 15 dana.

- Zbog porodičnog nasilja nepravosnažno je 2019. na sudu u Varaždinu osuđen okrivljeni M. V. Dobio je bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od 60 dana, a pored iskaza supruge glavni dokaz je bio snimak događaja koji je ona napravila bez njegovog znanja. Viši sud prihvatio je žalbu, ukinuo presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje upravo zbog toga što nije ispitano da li je taj snimak zakonito napravljen i može li se koristiti kao dokaz u postupku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vitez Koja

    1. novembar 2021 | 13:10

    Nama će da sude ako pogledamo ženu u oči, po novom zakonu, na koji je ponosna Gordana Čomić.Tako da svet ide u k...

  • Mikica

    1. novembar 2021 | 11:44

    Dobra presuda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA