≫ 

"Nije ti ova linija baš prava": Nova reč u italijanskom jeziku opisuje ljude koji radnicima kidaju živce

Imaju svoju Fejsbuk stranicu * Mogu da budu kandidati za ličnost godine * Reč je prvi put postala interesantna zahvaljujući blogeru iz Bolonje Danilu Masotiju * Pojedini gradovi ih plaćaju

  • 3
Deda gleda radove, građevinu Foto: Shutterstock

Nova reč u italijanskom jeziku, koja je od ove godine ušla u uvažavani Cingareli rečnik vam verovatno ništa neće značiti dok ne čujete objašnjenje. Umarell.

Prepoznaćete svakako osobu koju reč opisuje: stariji gospodin da ne kažemo penzioner, verovatno sa šeširom na glavi, ruku sklopljenih na leđima, ne skida oči sa radova koji su u toku ili teškog parking manevra, nudeći pritom brdo nedobrodošlih komentara.

Slične scene i ponašanje verovatno postoje širom sveta, ali moramo da zahvalimo Italiji, tačnije Bolonji, jer su smislili naziv koji opisuje takve individue: umarel. Možda mislite da ova reč baš i ne liči na italijansku, činjenica je da dolazi iz lokalnog dijalekta i znači "mali čovek", a izgovara se i "omarelo" ili "ometto", navodi se na sajtu italianlanguagecentre.

Reč je prvi put postala interesantna zahvaljujući blogeru iz Bolonje Danilu Masotiju, koji je, pre nekih 15 godina, počeo da dokumentuje svoje omiljene lokalne umarele i koji tu reč izgovara sa s na kraju, kao u engleskoj množini, zbog komičnog efekta.

U svom studiranju ovog fenomena, Masoti opisuje umarela kao nekog ko je u penziji i ko ima malo toga da radi. Umareli opravdavaju svoje postojanje mešajući se ili pomažući u tuđem poslu, možda u pokušaju da se osećaju korisnim. Pojavljuju se svuda: na raskrsnicama gde tek što je došlo do nesreće, u prepunom autobusu gde se prepiru s nekim ko ih je jedva taknuo, u redu u pošti, banci... Kad malo bolje razmislimo, u svakom od nas ima pomalo umarela.

Da bi odala počast ovoj populaciji, Grad Bolonja dao je novo ime trgu na istoku grada "Pjaceta delji umarels".

Drugi gradovi u oblasti Emilija Romanja odlučili su da ne rasipaju ovaj dragocen resurs i počeli su da plaćaju posvećenim umarelima da paze na gradilišta i vode računa da ne dođe do krađe materijala. Onaj među njima ko ima najbolju veštinu opažanja, može da bude i kandidat za prestižnu nagradu "Umarel godine".

Imaju čak i svoju Fejsbuk stranicu.

I na kraju: ne možemo bez umarela, bar dok se i sami ne nađemo na drugom kraju, među onima koji primaju savete.

Video: Recept za odmor iz snova: Antički dvorac, visoka moda i vrhunsko vino na najvećem jezeru Italije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivko

    1. novembar 2021 | 20:08

    Pa kod nas samo ovakvih i ima... Ispred zgrade otvoris haubu odma njih 12 okolo!

  • Laloš

    3. novembar 2021 | 05:33

    Žabari kopiraju Hrvate 🤣😂😅

  • Hm

    2. novembar 2021 | 07:15

    Занимљива реч, по нашки смарач и ометач.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA