NASA astronauti napravili su "svemirske takose" od čili papričica koje su rasle u svemiru

Astronauti su uspeli da naprave ljute "svemirske takose", nakon što su uzgajili čili papričice u svemiru

  • 4

Prve čili papričice koje su astronauti gajili u Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS) potiču iz doline Hač, u Novom Meksiku, kažu naučnici.

Prema naučnicima, to je bio "jedan od najvećih izazova" sa kojim se ovaj program susreo, prenosi Miror.

- Proces je uključivao analizu mikroba, kako bi bolje razumeli njihovu interakciju sa biljkom u svemiru, kao i procenu ukusa, teksture i nutritivnih vrednosti papričica koje su rasle u svemiru - navodi se u saopštenju koje je američka agencija za svemir objavila u petak.

Astronauti su se brinuli o plodovima od jula, u sklopu NASA programa pod nazivom "Plant Habitat-04", a specijalne papričice su, kako su ranije rekli, jedne od retkih koje "mogu da se jedu i kada su zelene i kada su crvene".

Iz agencije je takođe rečeno da je ovaj projekat bio veoma težak, zato što je mnogo teže uzgajati papričice u svemiru nego druge biljke, zato što im je potrebno više vremena da se razviju.

- Srećan vam dan branj papričica! Danas imamo tu čast da uberemo čili papričice koje su uzgajane u stanici - ISS je objavila na Tviteru

ISS astronaut Megan Mekartur, koja je u stanici od Aprila, takođe se oglasila na Tviteru, pokazavši šta su od papričica napravili.

- Nakon Berbe, red je bio da napravimo gozbu i probamo zelene i crvene papričice. Napravila sam najbolje takose do sada - rekla je Megan.

Ova pobeda je zapravo rezultat dvogodišnjeg rada, kada je NASA objavila da namerava da uzgoji papričice u svemiru, dok se razmatra koje biljke bi astronauti mogli da ponesu na Mars.

Video: Rusi započeli snimanje prvog filma u svemiru: Režiser i glavna glumica stigli u kosmos na set

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA