≫ 

Beloglavog supa jato vrana srušilo u vodu? Građani pozvali pomoć, na vreme ga izvukli

Prema očevicima supa je u letu napalo jato sivih vrana i galebova, a ptica je gubeći visinu na kraju završila u moru

  • 0
beloglavi sup, rezervat prirode Uvac Foto: RINA

Jedan beloglavi sup jedva je iščupao živu lepu belu glavu, nakon što ga je, kako se sumnja, napalo jato vrana ili galebova kod Cresa.

Iako su letni meseci doba godine kada Oporavilište za beloglave supove Beli na ostrvu Cres ima najviše posla i intervencija oko spasavanja ovih predivnih ptica koje, zbog letačkog neiskustva, loše kondicije ili iz nekih drugih razloga završe kod njih na čuvanju, udruženju tokom cele godine stižu dojave o supovima u nevolji.

- Jedan takav slučaj upravo se odigrao na ostrvu u 31. oktobra. Dobili smo dojavu o beloglavom supu koji se iz mora domogao kopna, izvukavši se u gradu Krku na glavni lukobran. Prema očevicima supa je u letu napalo jato sivih vrana i galebova, a ptica je gubeći visinu na kraju završila u moru. Pticu smo uspešno spasili uz pomoć dobrih ljudi koji su sve vreme ostali na lokaciji prateći i javljajući što se s pticom događa, kao i Lučke uprave Krk koja nam je plovilom pružila podršku u spasavanju, posebno radi činjenice da je sup još jednom pokušavajući da pobegne, ponovno završio u moru - objavili su.

Pticu su istog dana prebacili u Oporavilište, gde se trenutno nalazi. Radi se o odraslom supu, koji je obeležen zelenim plastičnim prstenom. Upravo po oznaci prstena znali su da je sup prstenovan u Italiji, pa su zatražili dodatne informacije od italijanskog kolege.

Saznali su da je ova ptica već jednom spasena nedaleko grada Udine 20. septembra prošle godine i nakon oporavka puštena u prirodu 26. novembra, kada je i prstenovana.

Skoro godinu dana nakon puštanja u prirodu, ptica je imala „sreću u nesreći“ te je ponovno spasena iz nevolje, ovaj put na Krku. S obzirom na to da je prstenovana kao odrasli sup, ne možemo se sa sigurnošću reći radili se o supu s Kvarnera ili ptici iz neke druge evropske populacije.

Ipak, nameće se pitanje kako to da je odrasli sup uopšte pao u more? Što se dogodilo?

- Sive vrane, posebno kada ih je više i galebovi, vrlo često iskazuju agresivno ponašanje i to posebno prema pticama grabljivicama, neprestano ih napadajući u vazduhu. Škanjci mišari česte su žrtve tog „mobbinga“ od strane sivih vrana i galebova, kojih u naseljima ima svake godine sve veći broj. Sličan slučaj dogodio se krajem maja na području Baške, kada su takođe sive vrane „prizemljile“ beloglavog supa, ali taj je bio izrazito lošeg zdravstvenog stanja. Ipak, uspeli smo da je oporavimo i 25. septembra ove godine uspešno pustimo natrag u prirodu. Želimo dobar oporavak i ovom supu - kažu iz Belog.

Video: Nastavlja se drama na Pešteru: Odneli hranu za Vasiliju, ali je ženka beloglavog supa pobegla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA