≫ 

Žene koje dolaze na audijenciju kod pape moraju da nose crninu i veo: Za ovih 7 dama to ne važi

Kraljica Elizabeta nekoliko se puta sastala s papom bez crnine, ali se to događalo uglavnom na neformalnim sastancima

  • 0
Papa Foto: Profimedia/ Zuma Press/Vatican Media/Press Office/Vatic,/Avalon/Spaziani-Picciarella/ROPI/Shutterstock /Pool/AGF/ Abaca Press/ IPA/ABACA

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović bio je juče sa suprugom na privatnoj audijenciji kod pape. Dve nedelje ranije, to je učinio i predsednik SAD Džo Bajden, a ono što je mnogima privuklo pažnju jeste upravo način odevanja njihovi supruga, za koje postoji posebno pravilo. 

Sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod pape bi, prema protokolu, morale da nose crninu i veo, međutim ukoliko imaju kratku kosu veo može da izostane.

Ipak, trenutno postoji sedam žena na svetu kojima je dozvoljeno da se pred papom pojave obučene u belu odeću.

Ta povlastica se naziva "le privilege du blanc" na francuskom jeziku ili "il privilegio del bianco" na talijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze.

"Privilegiju bijelog" trenutno mogu da koriste princeze, vojvotkinje i kraljice: Šarlin od Monaka, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dve belgijske kraljice Matilda, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka, dve španske kraljice Leticija, supruga kralja Filipa i Sofija, njegova majka i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha. Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna. Takođe, do 2013. godine ovo pravo nije dato supruzi princa od Monaka. Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Holandije, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Kraljica Elizabeta nekoliko se puta sastala s papom bez crnine, ali se to događalo uglavnom na neformalnim sastancima.

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele s papom, a između ostalih i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivše prve dame SAD-a Mišel Obama i Melanija Tramp. Ipak, poslednjih godina manje rigorozno, piše britanski Telegraph, pa su nemačka kancelarka Angela Merkel, supruga princa Čarlsa vojvotkinja Kamilla Parker Bouls pred papom pojavile bez vela, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno važilo strogo pravilo, govori i činjenica da je Kamilla još 2009. godine, kada je papu posetila prvi put, bila u crnini i s velom preko glave, a tek se 2017. godine "ohrabrila" i pojavila u bež izdanju, bez vela.

I princeza Dajana je za svoje susrete sa papom Ivanom Pavlom II. uvek nosila odeću u skladu sa protokolom.

Video: Nemi dečak iskulirao Papu, majka ga jurila po podijumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA