U jednom danu mu ubrizgali 10 doza vakcine: Imunolozi objasnili šta je moglo da mu se dogodi

Navodno je muškarac uzimao pare da bi primio vakcinu umesto drugih

  • 10
Vakcinacija vakcina COVID-19 kovid studenti Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu nakon što se jedan muškarac navodno vakcinisao protiv kovida-19 do 10 puta u jednom danu.

Veruje se da je muškarac plaćen da se vakciniše umesto drugih ljudi, objavili su lokalni mediji.

Novozelandsko ministarstvo zdravlja tu situaciju je ozbiljno shvatilo, rekla je za "Stuff" koordinator programa vakcinacije i imunizacije protiv kovida-19 Astrid Kornif.

- Vrlo smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo s nadležnim agencijama. Netačan status vakcinacije ne ugrožava samo vas, negu i vaše prijatelje, rodbinu, lekare koji vas sada leče - rekla je Kornig.

Ministarstvo nije htelo da kaže gde se incident dogodio, ali je pozvalo sve osobe koje znaju nekoga ko je primio prekomereni broj doza da tu osobu hitno upute lekaru.

Imunolog i profesorka na Univerzitetu Oukland Helen Petusis-Haris rekla je da nema puno podataka o tome što bi se nekome moglo dogoditi nakon primanja 10 doza vakcine u jednom danu jer se tako nešto jednostavno nije istraživalo.

- To je jako glupa stvar - rekla je dr Petusis-Haris za Stuff.

ONa je rekla da će muškarcu verovatno biti dobro jer će vakcina iz njegovog tela da izađe u roku od nekoliko dana. Dodala je, međutim, da se osoba dan nakon primanja 10 doza vakcine verovatno nije osećala dobro jer prekomerena imunizacija izaziva nuspojave.

Dr Petusis Haris smatra da je muškarac verovatno stekao imunitet na kovid-19, ali da nije mnogo profitirao od prekomernog broja doza jer je opremljenost njegovog tela da imunološki odgovori na infekciju u jednom trenutku dosegla vrhunac.

- O tome se vodilo računa kada se određivalo koliko će se doza vakcine nekome dati - rekla je ona i dodala da nije moguće reći kada će muškarac morati da primi "drugu dozu", ali je rekla da je skoro neće morati primiti.

Potez ovog muškarca nazvala je "neverovatno sebičnim", a kritikovala je i one koji su toliko privilegirani da mogu drugoj osobi da plate da primi vakcinu umesto njih.

Direktor Instituta za medicinska istraživanja Malagan i profesor imunologije Graham Le Gros rekao je da je muškarčev postupak nesmotren i opasan, kako za njega, tako i za one koji se nisu vakcinisali.

Le Gros je rekao da nije verovatno da je muškarac preminuo od tih 10 doza jer se njegov imunološki sistem "snašao" i procenio da mu je u jednom trenutku "dosta" cepiva. Dodao je, međutim, da ga je nakon 10 doza verovatno jako bolela ruka.

Le Gros je istakao da je prilikom vakcinacije bolje dati više doza u određenim intervalima, a ne sve doze odjednom.

Na Novom Zelandu ljudi ne moraju da pokažu identifikacijski dokument kada primaju vakcinu, a mnoge kompanije i objekti u zemlji koriste domaću potvrdu o vakcinaciji koja dopušta pristup mestima samo potpuno vakcinisanim osobama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Coas

    11. decembar 2021 | 12:57

    Izmisljeno kako bi se pokazalo da se i 10 doza prezivi, kao vakcina je bezbedna... navali narode. Svasta ce da smisle.

  • Filip

    11. decembar 2021 | 17:36

    Pa znamo za to, stara je to vest. To je Dragan Jove Torbica.

  • C 1

    11. decembar 2021 | 12:52

    Antivaxeri se plaše jedne doze a ovom ništa od deset,koliko doza ima kada se virusom zarazimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA