Branislava "veze život": Mame šalju da se izveze ultrazvuk bebe, porudžbine stižu iz cele Evrope

Mlada Kikinđanka svojim vezom dotiče najtananija i najlepša osećanja majki, pa je samim tim i posao za koji se opredelila uzvišen

  • 3

Branislava Jankov (31), diplomirana pravnica iz Kikinde, napustila je posao u Osnovnom javnom tužilaštvu i odlučila da pokrene vlastitu životnu priču - vezenje ultrazvuka beba. Danas je jedina osoba u Srbiji i regionu koja se bavi ovim neobičnim poslom, a porudžbine joj stižu iz cele Evrope.

Vezilja, ili kako zove svoje novo zanimanje - vezionarka, bila je i vizionarka. Došla je do trenutka u životu kada je shvatila da treba da proba nešto novo, drugačije i potpuno neobično. To se desilo tokom prve trudnoće, kada je dobila fotografiju ultrazvuka.

- Decembra 2019. godine izvezla sam prvi ultrazvuk svoje bebe. Taj uradak nije bio najbolji, ali sam želela da sačuvam prvu sliku svog sina. Trebalo mi je četiri meseca prakse da bih ga usavršila i dobila konačnu verziju - seća se Branislava početaka u ovom poslu.

Od poklona za dečije rođendane kumova, prijatelja i rodbine, vezeni ultrazvuk beba dobio je svoju globalnu priču, kada je jula prošle godine napravila stranicu na Instagramu pod imenom "Vezionarka". Pored Srbije i država bivše Jugoslavije, porudžbine stižu iz Švedske, Švajcarske, Italije, Nemačke, Austrije, a lista čekanja je do dva meseca.

- Za ovaj rad ne postoji šablon, jer je svaki ultrazvuk bebe drugačiji, a vezem ga samo na osnovu fotografije koje mi pošalju i svog osećaja. Od alata za rad potreban je ram koji se stručno naziva đerđef, platno koje je čvrsto sa čestim rupicama, jer je vez jako gust, da se ne bi deformisao i isteglio. Koristim igle za kožu koje su mnogo oštrije, kako bih lakše vezla i kombinaciju crnog i belog konca - objašnjava ova vezilja i dodaje:

- U svetu postoji još svega par žena koje su se odvažile za ovaj posao. One imaju različitu tehniku i upotrebljavaju sive nijanse za popunjavanje ultrazvuka. Za konačan rad potrebno mi je oko 20 sati, a kada mi pošalju fotografiju, provučem je kroz određeni filter, da bih dobila potrebne nijasne. Ono što je najbelje na slici, meni je smernica za sve ostalo. Mesečno najviše mogu da uradim osam poručenih vezova, a s obzirom na to da sam nedavno dobila i ćerku, taj broj sam smanjila na pet - kaže Branislava.

Vez veličine šake

- Ultrazvuk vezem na prečniku od 15 centimetara, veličine šake, smatram da to oku najviše prija. Uglavnom mi majke šalju slike da vezeni ultrazvuk svojih beba drže pored televizora, ali svako nađe svoje mesto. Moj stoji kraj bračnog kreveta, a stavljaju ga i na zid - kaže vezilja.

Rečenica koju su joj mnogi upućivali: "Imaš jezik za advokata, ali ne i dušu", ispostavila se tačnom. Jer Branislava svojim vezom dotiče najtananija i najlepša osećanja majki, pa je samim tim i posao za koji se opredelila uzvišen.

- Ovo je nešto što mi prija i odgovara mom senzibilitetu. Državni posao mogla sam da radim do penzije, ali sam shvatila da to nije ono što me ispunjava. Pravila sam ranije poklone bližnjima, uvek mi je bio blizak pipavi ručni rad, ali nikada nisam zamišljala da ću se ovim baviti nekada u životu. Čak ni kada me je baka kao malu naučila osnovama veza. Jednostavno, slušala sam svoje srce i to je pravi put za sreću - poručuje ova Kikinđanka.

Sada je vez ultrazvuka beba postao deo nje ili je to možda oduvek i bio, a diploma pravnika samo most koji je Branislavi pokazao put za sreću.

Vez pun emocija za slepu devojčicu

Među brojnim radovima, jedna porudžbina je Branislavu najviše dirnula.

Vez ultrazvuk bebe Branislava Jankov Vez koji je Branislavu najviše dirnuo Foto: Telegraf.rs

- Pre pola godine uradila sam ultrazvuk za devojčicu iz Zrenjanina, koja je rođena slepa. To mi i danas izaziva posebne emocije. Vez je reljefan, tako da može da se oseti pod prstima. Njena majka mi je poslala sliku ultrazvuka koji je kao i svaki drugi, a ja sam izbacila sve nevažne detalje, da bi devojčica pod prstima mogla da oseti oblik svog tela, spozna gde joj je lice, ruka, noga. Brajevom azbukom sam izvezla njen nadimak - Megi, od njenog imena Magdalena. To je jedan od najodgovornijih ultrazvukova koje sam izvezla. Završila sam ga za dan i po - priča Branislava.

Video: Ne zna se da li je srećniji on ili beba koju čuva: Američki buldog u ulozi bebisitera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA