Da li postoje vanzemaljci, kako izgleda rađanje zvezda: Koje misterije će otkriti novi teleskop?

Kamere na teleskopu snimaće druge planete kako bi istražile prisustvo vode i drugih nagoveštaja života u atmosferi

  • 11
Lansiranje teleskopa Džejms Veb Foto: Profimedia/Bill INGALLS

Naučnici smatraju da bi nova era astronomije mogla da nastupi danas nakon lansiranja teleskopa Džejms Veb. Oni očekuju da će ovaj uređaj promeniti razumevanje naučnika o univerzumu i našoj ulozi u njemu. 

NASA je u saradnji sa evropskom i kanadskom svemirskom agencijom proizvela ovaj infracrveni teleskop vredan deset milijardi dolara.

Ovaj uređaj bi trebalo da naučnicima otkrije kakav je univerzum bio pre nego što su se formirale najranije galaksije. On će biti zamena za teleskop Habl, a za razliku od njega, omogući će naučnicima da vide kako je izgledao svemir 100 miliona godina nakon velikog praska.

Poređenja radi Habl može da vidi unazad samo oko 400 miliona godina nakon Velikog praska.

Astronomi žele da iskoriste Veba za proučavanje crnih rupa za koje se veruje da se nalaze u centru udaljenih galaksija, prenosi Sky News.

Naučnici će raditi na mapiranju tamne materije oko galaksija kako bi otkrili nešto više o supstanci za koju se veruje da čini veći deo univerzuma.

Da li bi teleskop mogao da pronađe vanzemaljce?

Svemirska opservatorija će takođe istraživati da li planete izvan našeg solarnog sistema mogu biti pogodne po život.

Kamere na teleskopu snimaće druge planete kako bi istražile prisustvo vode i drugih nagoveštaja života u atmosferi.

Profesor Martin Barstrou, naučnik koji je pomogao u razvoju uređaja, rekao je da bi on mogao da otkrije postojanje vanzemaljskih oblika života u svemiru.

- Saznaćemo o poreklu univerzuma i o tome kako je nastao život, a možda i u drugim životima u našoj galaksiji, iako ne možemo da garantujemo - rekao je on.

On je lansiranje teleskopa opisao kao početak ere u astronomiji.

- Teleskop je toliko važan da će potpuno promeniti način na koji posmatramo univerzum i način na koji posmatramo svoje mesto u njemu - rekao je on.

Kako Veb radi?

NASA je teleskop nazvala po njihovom šefu koji je toko šezdesetih imao veliku ulogu u osnivanju agencije i 100 puta je osetljiviji od Habla.

Dok je Habl uglavnom radio na optičkim i ultraljubičastim talasima, Veb će moći da vidi svemir u infracrvenom spektru, provirujući kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde.

Osnovno ogledalo novog teleskopa ima mnogo veću površinu za prupljanje svetlosti koja mu omogućava da posmatra objekte na mnogo većoj udaljenosti.

Raketa Arijana 5 danas u 13.20 po našem vremenu poleće sa ovim dragocenim teretom, na kosmodrom u blizini Kourua u Francuskoj Gijani, potvrdila ja NASA. Timovi naučnika su juče postavili raketu i teleskop na svoje mesto, i izvršili dijagnostiku, kako bi utvrdili da su sva svetla za lansiranje "zelena".

Teleskop kreće na putovanje od 1,5 miliona kilometara, od Zemlje do svoje konačne destinacije, sa koje će gledati daleko, daleko u prošlost, u doba kad je Svemir bio mlad. U ovaj projekat je uloženo više od 25 godina rada, a potrošeno je oko 10 milijardi dolara.

Video: Ovo je trenutak rušenja jednog od najvećih teleskopa na svetu: Radio je 57 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Jasna

    25. decembar 2021 | 14:05

    Naravno da postoje, ne mozemo sami biti u beskonacnom Univerzumu. Mada ja imam i svoju teoriju da su ljudsku rasu izbacili iz nekog sistema posto smo sposobni sami sebe da unistimo kao i sve oko sebe.

  • Ako

    25. decembar 2021 | 12:56

    Smo verovanja da Bog postoji a ako je dokazano da postoje planete zar je onda nemoguće da postoje udaljene i napredne civilizacije??!Pa svaka civilizacija je i klesala u kamenu postojanje vanzemaljaca od Maja pa nadalje??!

  • Zvezdans

    25. decembar 2021 | 13:23

    Da li je moguće danas postaviti pitanje da li vanzemaljci postoje ? Naravno da postoje. Mi nismo sami u Univerzumu. Nasa i Pentagon kriju nesporno dokaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA