Građani sveta s manje optimizma dočekuju 2022: Kakvo je stanje u Srbiji?

Globalno, skoro dve petine ispitanika (38 odsto) veruje da će 2022. godina biti bolja od protekle godine, 27 odsto očekuje da će biti lošija, a 27 odsto da će situacija ostati ista

  • 1
Ekonomija u 2022 Foto: Shutterstock

Nivo optimizma je blago opao i za 2022. godinu građani u više od 40 zemalja sveta najčešće očekuju ekonomske poteškoće, a među njima su i građani Srbije koji su pesimističniji u odnosu na globalni prosek, pokazalo je istraživanje Gallup International.

Kako se navodi, nešto više od četvrtine građana Srbije očekuje bolju 2022. godinu (optimistični: 26 odsto), skoro trećina očekuje lošiju godinu (pesimistični: 32 odsto), a najveći deo građana (42 odsto) očekuje da se situacija neće promeniti.

Globalno, skoro dve petine ispitanika (38 odsto) veruje da će 2022. godina biti bolja od protekle godine, 27 odsto očekuje da će biti lošija, a 27 odsto da će situacija ostati ista.

Pesimizam je najviši u Avganistanu i Turskoj, dok je optimizam na najvišem nivou u Indoneziji.

Na pitanje da li će iduća godina biti godina ekonomskog prosperiteta ili teškoće, više dve petine ispitanih (41 odsto) veruje da će 2022. godina biti godina ekonomskih poteškoća, a samo 26 odsto veruje da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

Uprkos ekonomskom pesimizmu, ljudi se osećaju srećno - 57 odsto svetske populacije sebe opisuje srećnim, dok samo 13 odsto kažu da su nesrećni.

Građani Srbije su prema očekivanjima pesimističniji u odnosu na globalni prosek, ali u odnosu na neke zemlje u okruženju imaju bolja očekivanja.

U Bosni i Hercegovini dominira pesimizam (31 odsto optimista i 39 odsto pesimista), u Severnoj Makedoniji takođe (21 odsto optimista i 38 odsto pesimista), dok su u Bugarskoj građani najpesimističniji (15 odsto optimista i 48 odsto pesimista).

Građani Srbije su pesimisticniji u odnosu na svetski prosek i kada je reč o ekonomskoj situaciji - skoro polovina (47 odsto) veruje da će 2022. godina biti godina ekonomskih poteškoća, a 15 odsto veruje da će biti godina ekonomskog prosperiteta.

U odnosu na zemlje u okruženju takođe su očekivanja bolja, jer pesimizam je veći u Bosni i Hercegovini (ekonomske poteškoće: 72 odsto, ekonomski prosperitet: osam odsto), Severnoj Makedoniji (ekonomske poteškoće: 50 odsto, ekonomski prosperitet: 19 odsto), kao i u Bugarskoj (ekonomske poteškoće: 64 odsto, ekonomski prosperitet: šest odsto).

Uprkos pesimizmu, osećaj lične sreće među građanima Srbije veći je od svetskog proseka - više od polovine građana (55 odsto) sebe doživljava srećnom ili veoma srećnom osobom, 36 odsto je neutralno, dok samo osam odsto građana Srbije doživljava sebe nesrećnom ili veoma nesrećnom osobom.

Međunarodna asocijacija Gallup International ove godine u istraživanju je obuhvatila više od 40 zemalja i preko 41.000 ispitanika.

Video: Pogledajte kako sijaju kuće okićene za Novu godinu širom planete: Srbija i svet pod lampicama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA