≫ 

Naučnici skenirali mumiju faraona staru 3.500 godina: Imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu

Istraživači oduševljeni činjenicom da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujuće dobro očuvane zube * Otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen

  • 0
Egypt Antiquities Egipat sarkofag mumija

Foto: Tanjug/AP

Naučnici iz Kaira digitalno su "odmotali" 3.500 godina staro mumificirano telo egipatskog faraona Amenhotepa I i tako otkrili vrlo interesantne detalje o njemu.

Egipatski naučnici koristili su neinvazivnu digitalnu tehnologiju skeniranja i uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) proučili su unutrašnjost mumije, piše Rojters, prenosi Tanjug.

Kako navodi Sahar Salem, radiolog koja je učestvovala u otkrivanju mumije, podaci do kojih su istraživači došli govore da je faraon imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu.

Ona je posebno naglasila da je oduševljena činjenicom da je pri "odmotavanju" otkrila da faraon i posle 3.500 godina ima zapanjujući dobro očuvane zube. Osim činjenice da je njegovo telo dobro očuvano posle toliko vremena, otkriven je i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen, a naučnici do sada nisu otvarali i odmotavali ovu mumiju, sa cvetnim vencima i zanimljivom drvenom maskom za lice, kako ne bi oštetili ukrase.

Amenhotep je bio drugi kralj iz 18. dinastije i tron je preuzeo nakon smrti svog oca Ahmosa, a vladao je Egiptom oko 21 godinu između otprilike 1525. i 1504. pre nove ere.

Originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena. Njegovo mumificirano telo je otkriveno 1881. godine na lokalitetu u Luksoru gde su sakrivene mumije kraljeva i plemića, a trenutno se nalazi u Egipatskom muzeju u Kairu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA