≫ 

Novozelanđanka vodila TV program sa tetovažom na licu: Iza nje se krije snažna poruka

Tradicionalnu maorsku tetovažu ili "moko kauae" napravila je 2017. godine, nakon što je njen DNK test pokazao kako je stopostotna pripadnica tog naroda

  • 0
Oriini Kaipara Foto: Instagram/oriinz

Televizijska novinarka s Novog Zelanda postala je prva osoba u istoriji voditelja koja je vodila informativni program sa istetoviranim licem, a svojim potezom ostavila je i snažnu poruku.

Čim je dospela u program nacionalne televizije, Orini Kaipara privukla je pažnju prizorom koji dosad retko da je mogao biti zapažen.

Naime, tradicionalnu maorsku tetovažu ili "moko kauae" napravila je 2017. godine, nakon što je njen DNK test pokazao kako je stopostotna pripadnica tog naroda.

Sama tetovaža označava prelaz devojčice u odraslu ženu, a Orini ne krije koliko je ponosna što je nosi.

- Svesna sam da sam prva ovo učinila. Želim da me to uvek vodi - da svaki moj korak i delo ruše zidove. Ovo je neki novi teren za nas, ali i za Maore - rekla je voditeljika za strane medije.

Dodala je kako je ovo za nju ogroman korak napred.

- Ovo je bio moj cilj, da vodim vesti u udarnom terminu i to se dogodilo - rekla je.

Orini se 2019. proslavila kao prva voditeljka sa tetovažom koja je vodila popodnevne vesti TVNZ-ja .

Praksa iz 1800. godine

Praksa datira još od 1800. kada je Novi Zeland kolonizovan, a zatim je 1990. i oživela uporedo sa revitalizacijom Maora i željom za dekolonizacijom.

Mnogi nosioci tetovaže suočili su se sa raznim diskriminacijama - zabranjeni su im ulasci u pojedine objekte, dobijali su otkaze ili nisu imali mogućnost zapošljenja, a često su doživljavali i maltretiranja, kako fizička tako i verbalna.

Ipak, čini se da se vremena menjaju.

Voditeljka je posvećena akciji revitalizacije tradicije i običaja svog naroda, a njeno prisustvo u vestima moglo bi naterati i druge da prihvate njihovu kulturu i ovu promenu.

- Shvatam da je ovo puno veće od pukog pričanja priča koje su važne za sve nas. Ovo je velika pobeda za moju generaciju, ali i deset narednih. Ne dopustite da vas identitet ili kultura spreče u uspehu. Iskoristite je kao svoju moć i činite dobre stvari za ljude - poručila je novinarka.

Video: Vladimir ima 74 godina i više od 60 tetovaža: Ne pada mu na pamet da se tu zaustavi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA