Deo mermernog ukrasa sa Partenona vraćen sa Sicilije u Atinu: "Divno je što su ga vratili tamo gde je rođen"

Atinski muzej Akropolja predstavio je danas "Faganov fragment“, mermerni fragment veličine 35 puta 31 centimetar koji prikazuje stopalo drevne grčke boginje Artemide koja sedi

  • 0
Parthenon, Partenon, Acropolis, Akropolj, Atina Grčka

Foto: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

Deo mermernog ukrasa sa Partenona vraćen je u Atinu iz muzeja na Siciliji, a zvaničnici se nadaju da će taj potez uticati na Britanski muzej da vrati antičke skulpture iz najpoznatijeg antičkog obeležja Grčke.

Atinski muzej Akropolja predstavio je danas "Faganov fragment“, mermerni fragment veličine 35 puta 31 centimetar koji prikazuje stopalo drevne grčke boginje Artemide koja sedi, a koja je vraćena iz Arheološkog muzeja Antonio Salinas u Palermu, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

- Divno je što su sicilijanski i italijanski prijatelji smislili da ga vrate tamo gde je rođen - rekao je direktor Muzeja Akropolja Nikolaos Stampolidis za fragment, koji je nekada bio deo istočnog dela friza hrama.

Fragment će biti postavljen u galeriji Partenon, u delu sa staklenim zidovima sa pogledom na Partenon koji prikazuje skulpture hrama u istom položaju u odnosu na originalni spomenik, sa gipsanim kopijama koje zamenjuju delove koji se sada uglavnom nalaze u Britanskom muzeju.

- Nadamo se da ovaj potez Sicilije može da podstakne slične odluke u drugim zemljama - rekla je direktorka Muzeja Antonio Salinas Katerina Greko.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA